Muuseum kogub mälestusi tööelust  

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Rahva Muuseum
Eesti Rahva Muuseum Foto: Margus Ansu

Eesti muuseumid koguvad EV100 puhul 1990. aastatest lugusid, mis aitaksid jäädvustada toonaseid muutusi üksikisiku argielus, ning meenutusi inimeste tööelust.

1990. aastate alguses, kui taasiseseisvunud riigi värske valitsus hakkas kiiresti ellu viima radikaalseid majandusreforme, toimusid suured muutused ka Eesti inimeste töökäigus. Piirkonniti olid võimalused väga erinevad, paljudel sai alguse suur ebakindlus, mis eeldas hakkamasaamiseks initsiatiivikust ning viis uute alguste ja oskusteni. Kümne aastaga vahetas töökohta ligi pool Eesti tööealistest inimestest.

ERM-i teadussekretär Agnes Aljas selgitab, et huvitatud ollakse lugudest, mis kirjeldavad inimeste tööelus toimunud muutusi. Kõik sellel perioodil töötanud inimesed võivad meenutada, milliseid valikuid ja otsuseid tehti, milline oli toimetulek ja töötasu, milliseid uusi oskusi tuli omandada ja kas näiteks mäletatakse suhteid kolleegidega, esimest arvutit või tööreisi.

Meenutusi võib kirjeldada pikemalt kogu kümnendi ulatuses, kuid keskenduda võib ka mõnele konkreetsele seigale oma tööelus.

Kogemusi ja mälestusi saab 30. augustini kirja panna portaalis Rahvalood (http://rahvalood.ee/lood/1990-aastate-tooelu-ja-tootamine/), kust leiab ka ERM-ile juba saadetud lugusid. Fotosid saab üles laadida ERM-i pildisaatjate veebikeskkonnas Pildiait (https://pildiait.erm.ee/). Pikemaid kirjeldusi ja materjale võib saata ka ERM-i peaarhivaarile Tiina Taelale aadressil tiina.tael@erm.ee.

Portaalis Rahvalood koguvad üheksakümnendatest mälestusi ka teised Eesti muuseumid. Materjalid säilitatakse muuseumide kogudes ning neid kasutatakse näituste loomisel. Näiteks tänavu oktoobris avatakse ERM-is mitme muuseumi ühisnäitus «Ise tehtud Eesti», mis näitab, milliste küsimuste ees igaüks 1990. aastatel seisis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles