TASUB TEADA

Sakala
, sakala@sakalakirjastus.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

11 eduka majandamise soovitust tudengile

1. Arvuta koos perega kokku teises linnas elamisele ja õppimisele kuus kuluv summa. Lepi vanematega kokku, mis suurusjärgus nad sind õpingute ajal toetada saavad, ning planeeri sellest lähtudes igakuine eelarve.

2. Kasuta võimaluse korral tudengitele pakutavaid riiklikke toetusi. Uuri, mida pakub omavalitsus: mõni Eesti omavalitsus toetab tublimaid tudengeid stipendiumiga. Tutvu ülikooli ja eraettevõtete stipendiumivõimalustega, sest ka need võivad olla õpingute ajal toeks.

3. Kui sul on siiski vaja toimetulemiseks tööd otsida, püüa leida selline ametikoht, mis oleks seotud sinu erialaga — nii paned karjäärile aluse juba õpingute ajal. Ka osaajaga töötamine või suvine töökoht annavad CVle kaalu. Lastes käiku oma tugevad küljed, võid teenida lisaraha ja sillutada ühtlasi teed, et pärast kooli lõpetamist hõlpsasti ametikoht leida.

4. Kui õpid tasulisel kohal, kasuta riigi pakutavat maksusoodustust: arva koolituskulud maha enda või vanema tuludest. Koolituskulusid saab maksudeklaratsioonis deklareerida ainult õppimise eest tasunu, kuid kuni 26aastase tudengi õppemaksu saab tasuda ja deklareerida ka teine inimene.
Pärast 26aastaseks saamist on tasutud koolituskulusid tulust maha arvata võimalik ainult koolitataval endal. Tasub teada ka seda, et tagastatav tulumaks ei saa olla suurem kui sama inimese teenitud tulult tasutud tulumaks. See tähendab, et kes maksustatavat tulu ei saanud, ei saa ka tehtud kulutustelt tulumaksu tagasi.

5. Võta aega, et süveneda õppelaenu ja krediitkaardi lepingu tingimustesse. Arvuta, millised on teenustasud ja intressikulud, kasutades pankade kodulehtedel olevaid kalkulaatoreid. Alles siis otsusta, kas ja kui suures ulatuses sul pakutavaid tooteid vaja läheb. Ära unusta, et laen tuleb pärast kooli lõppu (või pooleli jäämist) pangale intressidega tagasi maksta ka siis, kui sa kohe tööle ei asu.

6. Eluaset otsides leia võimaluse korral kaaslased. Üheskoos on soodsam maksta, jagada majapidamiskulusid ja katta toidulauda. Teinekord võib mitmekesi üürikorteris elamine ja kulude jagamine olla soodsam kui üksi ühiselamutoas elamine.
Korterit valides tasub hinnata tervikkulusid. Tee kindlaks, kui palju on vaja maksta eluaseme, vee, elektri ja interneti eest. Arvesta ka transpordile kuluva aja ja rahaga.

7. Jälgi, millised on tasumist ootavate arvete tähtajad. Telefoniarve õigeaegseks tasumiseks on mugav sõlmida otsekorraldusleping. Ka pangakaardi või arvelduspaketi teenustasu maksmiseks peab kontol olema maksetähtpäeval vajalik summa. Korrektne ja probleemideta makseajalugu tagab tulevikus pangaga suheldes paremad tingimused, näiteks soodsama intressi, kui soetad kodu laenuga.

8. Plaani eelarvesse nädala- ja päevalimiidid, et kulutuste jaoks jaguks raha ka kuu viimasel päeval. Kui kulud kasvavad üle pea, võta kontrolli saamiseks kord nädalas pangaautomaadist kindel summa, sest füüsiline raha aitab paremini mõista, kui palju kulutad. Tunne oma majanduslikke võimalusi ning tea, kui palju on sinu eelarves raha meelelahutuse ja tudengiürituste tarvis.

9. Eelista kallitele söögikohtadele omavalmistatud tervislikku toitu. Kodus kokkamine, eriti kui rooga on valmistatud paariks päevaks, on märkimisväärselt soodsam. Raha kokkuhoiuks on hea lõunasöök karbiga kaasa võtta.
 
10. Koosta nädala menüü ja osta vajaminev toidukraam suurest kauplusest või turult. Pood olgu hea kaubavalikuga ning koduteele võimalikult lähedal, et vältida ülearust sõidu- ja ajakulu. Suured ostud võiksid teha kord nädalas, siis pead nädala sees täiendama vaid saia-, leiva- ja piimavarusid. Tühja kõhuga poeskäik nõuab meelekindlust, seepärast vali aeg, kui kõht on täis ja tuju hea.

11. Hoia silm peal ka väikestel kulutustel. Iga päev ostetud kaheeurone tass kohvi või pakk sigarette läheb aastas maksma üle 700 euro.

Allikas: Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles