Riigimetsast saab küttepuitu aasta ringi

Gert Kiiler
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metskonnaga kokku leppides saavad inimesed varuda lageraielankidelt raidmeid ehk oksa-, ladva- ja kännupuitu ning seda aasta läbi.
Metskonnaga kokku leppides saavad inimesed varuda lageraielankidelt raidmeid ehk oksa-, ladva- ja kännupuitu ning seda aasta läbi. Foto: Elmo Riig / Sakala

Algava küttehooaja eel on õige aeg mõelda koduste küttepuuvarude täiendamisele. Neil, kes soovivad küttepuidu hankida riigimetsast, on tänavu selleks varasemast mitmekülgsemad võimalused.

Riigimetsa majandamise keskuse (RMK) Viljandimaa metsaülema Elor Ilmeti sõnul on inimeste huvi RMK küttematerjali vastu püsinud stabiilne, mistõttu pakutavad kogused on igal aastal üsna ühesugused.

«Tänavu esimese kaheksa kuuga on eraisikud ostnud RMKlt küttepuitu juba 18 600 kuupmeetrit. Ühtlasi on müüdud 24 500 kuupmeetri ulatuses sanitaarraie õigust,» rääkis Ilmet. «Lihtne arvutus eeldusel, et majapidamises kulub aastas keskmiselt kümme kuupmeetrit puitu, annab tänavu riigimetsast küttepuitu saanute arvuks umbes 4300.»

Ilmeti jutu järgi on eraisikutel sel sügisel mitmekülgsemad võimalused riigimetsast küttepuitu varuda. Näiteks saavad inimesed alates 15. septembrist metskonnaga kokku leppides varuda lageraielankidelt raidmeid ehk oksa-, ladva- ja kännupuitu.

Raidmete kogumine

Kui kolm aastat tagasi ei olnud raidmetel Eestis õieti turgu, siis praegu on need taastuvenergia kasutuse kiire arengu tõttu muutunud sama tähtsaks kui küttepuit. Ka RMK on suurendanud ja suurendab veelgi raidmete varumise ja hakkimise mahtu. Ühtlasi leidub raiesmikke, kus neid on võimalik varuda inimestel endil. Sellel sügisel on välja pakutud, et kindlatelt riigimetsa lageraielankidelt saab küttepuitu varuda raidmete ja kännupakkudena.

«Ostja soovi korral fikseeritakse raidmed ja kännupakud müügilepingus eraldi mahu ja hinnaga. Et lageraiele järgnevad alati metsauuendustööd, on ostjal raidmete varumise tähtaeg lühike, maksimaalselt 30 kalendripäeva,» selgitas Viljandimaa metsaülem tingimusi. Müügilepingu sõlmimiseks tuleb pöörduda metskonda.

Kasvava metsa raieõigus

Elor Ilmeti sõnul müüb RMK igal aastal inimestele koduste küttepuiduvarude täiendamiseks 40 000 kuupmeetri ulatuses sanitaarraieõigust. «Tänapäeval eeldab metsaraiumine kogemusi ja oskusi, seetõttu on raieõiguse müük piiratud. Neile, kellel on kogemusi ja oskusi ning metsatöö on kontimööda, oleme sellist võimalust pakkunud,» rääkis Ilmet.

Raieõiguse kohta lisainfo saamiseks tuleks tema sõnul pöörduda RMK Viljandimaa metskonda ja uurida tingimusi. «Sobivuse korral valmistatakse raieala ette ja sõlmitakse konkreetse langi ülestöötamiseks raieõiguse müügileping,» selgitas ta.

Küttepuud koju kätte

Eratarbijad saavad RMKlt ka praegu osta kolmemeetriseid küttepuid. Ostja peab need ise parajaks saagima ja laskma neil kuivada. «RMK varud on eraisikute vajaduste rahuldamiseks piisavad, puitu jätkus meil eelmisel sügisel ja talvel ning jätkub kindlasti ka tänavu. Küttepuid ei veeta vaid kevadisel metsateede tahenemise ajal,» kinnitas Viljandimaa metsaülem.

Et RMK toob ostjale puidu koju suurte metsaveoautodega, on miinimumkogus kümme kuupmeetrit ehk pool metsaveoauto koormat. Ostetavad kogused ja makstavad summad on seega suured, mistõttu inimesed on uurinud järelmaksu võimalust. Alates sellest sügisest on see olemas, aga teenust ei paku RMK, vaid finantsettevõte. Selle kohta on lisainformatsioon ja kontaktandmed RMK kodulehel.

HINNAD

• 10 m³ kolmemeetriste küttepuude hind on kojutellimise korral 45 eurot kuupmeetri kohta. Täiskoormal (24 m³) on kuupmeetri hind 36 eurot. Hinnavahe on tingitud veokulust, mis ei sõltu tellitavast kogusest.
• Kasvava metsana müüdud puidu kuupmeetri keskmine hind on tänavu olnud 13.20 eurot. Sellele lisanduvad ülestöötamise ja kojuveo kulutused.
• Riigimetsast raidmete varumise hind on 7.80 ja kännupakkude hind 13.20 eurot kuupmeetri kohta.
Allikas: RMK

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles