Pealik ootab pidu kui lapsed jõule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kris Süld

Nädala pärast see algabki - XXVI Viljandi pärimusmuusika festival - sündmus, mille järgi paljud inimesed arvestavad oma aastaringi. Festivali pealik Ando Kiviberg ei salga, et ootab Põhja- ja Baltimaade suurimat pärimusmuusikapidu kui lapsed jõule ja seda hoolimata asjaolust, et tema jaoks on nüüd juba 26. kord festivali korraldada.

“See on minu aastavahetus. Lugematul arvul nii oodatud kui spontaanseid kohtumisi, muusikat, sõprust, armastust ja puhast õnnetunnet. On õnnelikke taaskohtumisi, on paeluvaid esmakogemusi ja tutvusi. On tulejaid ja on minejaid. On ehtsat sügavust kui ka pealiskaudset poosi. On muistset, võimast väärikust ja on tulise kire kirevat kergust. On maailma parimad inimesed ja võrratu, võrratu muusika. Nende tunnete kirjeldamiseks kipub mul sõnu nappima…” sõnab Kiviberg, kui küsida, mis tundeid folk temas tekitab.

XXVI Viljandi pärimusmuusika festivali teemaks on “Sajaga!”, mis tegijate sõnul ühelt poolt tähistab Eesti Vabariigi juubelit, aga teisalt viib fookuse noortele ja nende meeletule energiale ning kirele, mis elu edasi viib.

Ando Kiviberg ootab südamest nende tulevikutähtede muusika ja tunnete tulevärki: “ootan ühiseid laulmisi ja öiseid jämme ning tantsupidusid, sest tean - ei ole palju kirkamaid ja puudutavamaid elamusi siin päikese all.”

Kui uurida, millised on pealiku soovitused festivalil, hakkab Kiviberg muhelema, justkui tahaks öelda, et ikka kõik tuleb ära vaadata. Säraga silmis suunab pärimusmuusikast läbi imbunud mees meie pilgud ikka noortele: “Eesti esinejatest soovitan väga tähele panna kõiki meie uusi tulijaid. Usun, et veendute - Eesti muusikalise pärimuse tulevik on helge! Sajaga!”

Kaugemate külaliste seast toob festivali pealik välja The East Pointersi Kanadast Prints Edwardi saarelt, Kadrievi orkestari Makedooniast, Kiharakolmio Soomest ja Hó-ró Šotimaalt.

“Tegelikult ei ole Viljandi pärimusmuusika festivali kavas mitte ühtegi nõrka või keskpärast esinejat! Folgil näeme!”

XXVI Viljandi pärimusmuusika festival toimub 26.–29. juulil Viljandis. Vaata programmi SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles