Suislepas tähistati kooli aastapäeva

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaimulik Anna-Liisa Vaher ja Tarvastu vallavolikogu liige Mairot Paks kehastusid tähtpäeval mõisnikeks.
Vaimulik Anna-Liisa Vaher ja Tarvastu vallavolikogu liige Mairot Paks kehastusid tähtpäeval mõisnikeks. Foto: Elmo Riig / Sakala

Nädala keskel mõisamaja katuse all tegutsemise 90. aastapäeva tähistanud Suislepa lasteaia-algkooli pidupäevaks valmis kunagiste mõisnike Krüdeneride päevaraamatu tõlge.

Tähtpäeval lugesid sellest katkendeid ette mõisahärraks ja mõisaprouaks kehastunud Anna-Liisa Vaher ja Mairot Paks.

Päevaraamatu esimesed sissekanded on teinud Elisabeth von Krüdener 1853. aastal ning selle lõpetavad parun Moritz von Krüdeneri ülestähendused aastast 1921.

Järeltulijad aitasid

Koolil on direktor Tiiu Rõõmu ütlemist mööda mõisnike järeltulijatega väga head suhted. Need said alguse juba kaheksakümnendatel aastatel.

«Siis saabusid Suislepa bussijaama kaks heledates rõivastes saksa prouat, kes küsisid mõisa järele,» jutustas direktor. «Hiljem selgus, et tegemist oli mõisnike perekonna järglastega. Nüüd käivad nad meil igal aastal külas.»

Mõisamängule mõeldes tundis koolipere huvi, et ehk on prouadel säilinud vanu dokumente, ning nii päevaraamatud tagasi Eestisse jõudsidki. Tegemist oli 118 lehekülje pikkuse saksakeelse materjaliga, mida asus tõlkima Tarvastu gümnaasiumi saksa keele õpetaja Ly Haan.

«Töö oli raske, kuid hästi huvitav,» lausus Haan. «See tekitas paiga vastu tõelise huvi. Tõlge vajab kindlasti ka ajaloolase toimetamist, eriti just kohanimed.»

Koolijuhi kinnitust mööda on materjal haruldane ning enamikul mõisakoolidel sellist pole.

«Kui me seda lugesime, tekkiski mõte, et võiks tänavust kooli aastapäeva tähistada ajalootunnina,» rääkis ta. «Suislepas on haridust antud juba 246 aastat.»

Andmeid kooli tegutsemise kohta on 18 paigast. Nii näiteks asus see 1820. aastal Suislepa mõisa maal Sarja talus ja tarkust käis seal taga nõudmas kümme õpilast. Ajavahemikul 1820—1830 õpetati lapsi Alvre ja Üügo talu saunas.

Põnev materjal

«Mulle oli ehk kõige põnevam see päevaraamatu osa, kus kirjeldati mõisnike Eestist lahkumist ja kooli sissekolimist ning sedagi, kuidas nendesse suhtuti,» jutustas Rõõm. «Ka mõisnikel ei olnud kerge ja lihtne elu. See on väga huvitav lugemine.»

Kohalike raamatukogude ja kodu-uurijate tarvis on mõni eksemplar ka köidetud, kuid teistele huvilistele saab see õige pea kättesaadavaks digitaalsel kujul kooli koduleheküljel.

Suislepa algkoolis õpib 19 last, lasteaias käib 14 mudilast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles