Jan Blake esineb oktoobris lõikuspeol

Sakala
, sakala@sakalakirjastus.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Manchesteris sündinud, kuid Jamaica juurtega Jan Blake jutustab peamiselt Aafrikast ja Kariibi mere saartelt pärinevaid lugusid ning teeb seda meeletu energiaga.
Manchesteris sündinud, kuid Jamaica juurtega Jan Blake jutustab peamiselt Aafrikast ja Kariibi mere saartelt pärinevaid lugusid ning teeb seda meeletu energiaga. Foto: Ülar Mändmets

Pärimusmuusika sõbrad on oktoobri keskel oodatud Viljandisse traditsioonilisele lõikuspeole. Teiste seas astub lavale maailmakuulus Jamaica juurtega jutuvestja Jan Blake, kelle esinemist paljud nimetasid tänavuse Viljandi pärimusmuusika festivali kõrghetkeks.

14. ja 15. oktoobril pärimusmuusika aidas peetava lõikuspeo programmijuht Tarmo Noormaa rääkis, et kahte päeva on mahutatud kümmekond kontserti, mis aitavad meenutada 19. Viljandi pärimusmuusika festivali eredaimaid hetki, aga pakuvad publikule ka uusi muusikaelamusi.

«Meil õnnestus tagasi kutsuda jutuvestja Jan Blake, kes süstis suvises Viljandis sadadesse inimestesse positiivsust,» kõneles Noormaa. «Nüüd tuleb ta uute lugudega ning võtab endaga kaasa Elevandiluuranniku dodomängija ja jutuvestja Kouame Sereba. Sellest kujuneb kindlasti lummav paaris­esinemine.»

Suvel silma jäänud esinejate kõrval tõstab tänavune lõikuspidu esile ka soome-ugri rahvaste pärandit: koostöös Fenno-Ugriaga antakse peo esimesel õhtul publikule hõimupäevade suurkontsert ning peetakse udmurtide ansambli Ekton Korka tantsuõhtu.

«Tahame publikule kontsertide kõrval pakkuda vahetuid tantsuelamusi, sest pärimusmuusika esmane ülesanne on enamasti olnud just tantsu saata,» selgitas Noormaa.

Eespool nimetatute kõrval esinevad pärimusmuusika lõikuspeol energilist folkrokki viljelev Nikns Suns, näppepillide meister Gjangstas Päradais, traditsioonilist tantsumuusikat mängiv noortepunt VEM ning kanneldajad Kadri Lepasson, Kati Soon ja Ann-Maria Piho.

Vetelkõndijate nime all kuulsust kogunud luuletaja Kristiina Ehin ja muusik Sofia Joons tulevad kuulajate ette uue kavaga «Vormsi perestroika», mis räägib kuulsast Vormsi usujuhist ning hiiu kannelde põletajast Lars Johan Österblomist.

Lõikuspeo kulminatsiooniks annavad Eesti pärimusmuusika keskus ja Raadio 2 rahva tänavustele lemmikutele kätte etnomuusika auhinnad ehk Etnokulbid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles