Olustveres peetakse taaskord künnivõistlust ja moosimessi

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nädalavahetusel võtavad Olustveres mõõtu Eesti paremad kündjad.
Nädalavahetusel võtavad Olustveres mõõtu Eesti paremad kündjad. Foto: Elmo Riig / Sakala

Täna ja homme võistlevad Olustveres kündjad ning homme kella 11—15 on mõisa leivakojas järjekordne hoidiste mess.

Carl Robert Jakobsoni 170. sünniaastapäevale pühendatud Eesti künnimeistrivõistlused avatakse täna kell 11. Kündjad panevad end proovile noorte, meistrite ja vabaklassis. Kohal on Eesti selle ala tipud eesotsas Raido Kunilaga.

Olustvere ametikooli õppetalu juhataja Riho Kala ütles, et mõõtu võtab 34 künnimeest ja Olustvere kooli esindab koguni 10 õpilast. Osalejaid tuleb ka neljast välisriigist: Saksamaalt, Leedust, Lätist ja Luksemburgist.

Täna künnavad võistlejad kõrrepõldu, homme aga rohumaad. Peakohtunik on Eesti aasta põllumees Madis Ajaots. Meistriklassis nii pöörd- kui tavaadraga võitjaks tulnu pääseb Eestit esindama maailmameistrivõistlustele, mis on järgmisel aastal Horvaatias.

«Künd on mullaharimise kunst, mida ei ole niisama lihtne teha,» rääkis Riho Kala. «Neid mehi, kes oskavad kokku- ja lahkukündi teha, ei ole Eestis palju.»

Mõlema päeva teisel poolel tutvustatakse uudseid masinaid ning täna on kavas aktsiaseltsi Baltic Agro põlluseminar.

Tegevust jagub ka publikule. Nimelt pakutakse täna õhtupoolikul külalistele võimalust osaleda kompleksvõistluses. See kätkeb endas põhupalliviskamist, naelalöömist, kotihoidmist, kartulinoppimist ja vigursõitu ATVga. Lastele on avatud tiigrirada ning pakutakse hobusõitu.

Homme on avatud Orioni tähetorni füüsikatelk ja saab vaadata Kaitseliidu relvade näitust. Huvilised võivad võistelda kastironimises ja lennata deltaplaaniga. Samuti peetakse jalgrataste kompleksvõistlust ning näidatakse mootorrataste trikisõitu. Tartust tulnud mehed sõidavad üle auto.

Hoidiste messi peetakse  homme leivakoja telgis. See traditsioon sai alguse 2006. aastal, kui sadakond perenaist kogunes, et kinnitada veel kord: Eestis on aastasadade jooksul valmistatud häid koduseid moose, kompotte, siirupeid, mahlu ja veine. See traditsioon on sellest peale vaid jõudu juurde saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles