Transpordivolinik kohtus õpilastega

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni asepresident ja transpordivolinik Siim Kallas kohtus Sürgaveres õpilaste ja õpetajatega.
Euroopa Komisjoni asepresident ja transpordivolinik Siim Kallas kohtus Sürgaveres õpilaste ja õpetajatega. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eile hommikul kogunesid Suure-Jaani valla koolide üheksandad klassid Sürgavere põhikooli tavapäratusse ühiskonnaõpetuse tundi, mida andis Euroopa Komisjoni asepresident ja transpordivolinik Siim Kallas.

Selleks, et poliitik leiaks oma tihedas graafikus päeva siinsete noortega kohtumiseks, tuli Sürgavere põhikooli direktoril Aires Põdral tööd teha aasta algusest peale.

«Tegelikult oli mul plaanis Siim Kallas meile külla kutsuda kodanikupäevaks, 26. novembriks, aga kahjuks see kuupäev ei klappinud,» lausus Põder.

Koolides harv külaline

Külalist olid kuulama sõitnud Kildu, Suure-Jaani ja Olustvere kooli üheksanda klassi õpilased. Kahjuks ei saanud tunnis osaleda Tääksi noored.

Siim Kallas rääkis oma poliitikukarjäärist ja puudutas tähtsaid Euroopa Liidu küsimusi. Pikemalt peatus ta mõistagi transpordi teemadel, rääkides raudteest ja lennundusest.

Samuti tuli kõneks tema Eesti Panga periood. Siim Kallas meenutas, kuidas ta oli oma heale tuttavale põhjendanud sellest ametist lahkumist. «Ütlesin sõbrale, et pean Eesti Pangast ära tulema, sest ma lihtsalt enam ei jaksa kõikidele rahadele allkirju kirjutada. Mulle tundus, et ta jäi hetkeks uskuma,» jutustas külaline muheldes.

Siim Kallas tõdes, et kohtumisi koolides õpetajate ja õpilastega tuleb tema töös väga harva ette. Selle seitsme aasta jooksul, mil ta on Eestist ära olnud, oli eilne ülesastumine ta enda mäletamist mööda kolmas.

«Kuigi seda tuleb harva ette, on hea meel ikka, kui koolidesse esinema kutsutakse,» ütles poliitik. «Minu ajaplaan on tõeline hullumaja, sest mul tuleb ameti tõttu väga palju mööda maailma ringi sõita. Alles eile pidasin kaks videokõnet konverentside tarbeks, kuhu ma ei saa sõita.»

Brüsselist koju käima satub Siim Kallas oma sõnul kord kuu või poolteise jooksul. Sestap ei ole enam mahti käia tihti külas ka Viljandimaal elavatel abikaasa sugulastel.

Vähe küsimusi

Varem on Siim Kallas üles astunud pealinna õppeasutustes, maakoolides pole ta esinenud. Paljuräägitud erinevusi maa- ja linnakoolide laste vahel ei oska ta välja tuua.
«Eks lapsed ole üldiselt ettevaatlikud ega julge eriti küsida, aga ma loodan, et neil oli huvitav. Põnev oleks olnud teada, mis neid huvitab,» nentis ta.

Aires Põder tõdes, et ilmselt oli teema lastele keeruline. «Kui ma pärast ametlikku osa õpilastega vestlesin, siis paaril maaelu hästi tundval poisil tekkis küsimusi põllumajandustoetuste kohta. Nad said sel teemal Siim Kallasega ka mõtteid vahetada,» rääkis Põder.

Siim Kallase peetud ühiskonnaõpetuse tund kuulub Põdra sõnul programmi «Tagasi kooli».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles