Abja kool tähistab kodukandi kirjaniku sünnipäeva

, Abja gümnaasiumi eesti keele õpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abja kool
Abja kool Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Septembrikuu on Abja gümnaasiumis pühendatud Jaan Rannapile. Praegu saavad õpilased kooli raamatukogus vaadata juubilari teoste väljapanekut.

Meie kodukandi kirjanik Jaan Rannap tähistas 3. septembril 80 aasta juubelit.

Tuntud eesti lastekirjanik on sündinud Hallistes Pornuse vallas. Ise on ta kirjutanud nii: «Sündisin 3. septembril 1931. aastal pikas punaseks värvitud majas, mille maanteepoolse ukse kohal rippus silt: «Pornuse 6-klassiline algkool».»

Enne koolikohustuse algust istus mudilane priitahtlikult suuremate laste tundides. Seejärel õppis ta Abja keskkoolis. Seal käies avastas ta, et lehte väikseid uudiseid saates võib teenida kena kopika. Koolimajas veedetud lapsepõlv ja õpetajaks õppimine on kirjaniku loomingule mõnesuguse jälje jätnud. Kooliajal unistas ta muusikuks saamisest ja suures orkestris mängimisest.

Kirjanik mängib klaverit, viiulit, saksofoni, klarnetit, trompetit ja mandoliini. Jaan Rannap on muusikapedagoogi Heino Rannapi vend ning pianisti ja helilooja Rein Rannapi onu. Tema vennal on siin kandis suvekodu.

1956. aastal lõpetas Jaan Rannap pedagoogilise instituudi matemaatika-füüsikateaduskonna. Tundub uskumatu, et ta õpetajana töötanud ei ole. Sport on see patune, mille tõttu on meil üks matemaatikaõpetaja vähem ja lastekirjanik rohkem.

Jaan Rannap on kirjutanud huvitavaid loomajutte ja humoorikaid koolilugusid. Kes ei teaks tema «Koolilugusid», «Jefreitor Jõmmi», Agu Sihvkat, Salu Juhanit, Topit, Viimast Valgesulge ja toonekurg Toonit.

Kirjanik tunneb hästi koolipoiste hingeelu 1960. ja 1970. aastate Nõukogude Eestis ning oskab seda peene ja pealetükkimatu huumoriga edasi anda. Need lood on pigem tõsised, jutustavad enese kättevõtmisest ja võidu saavutamisest, seda eelkõige enda üle. Agu Sihvka on üsna sarnane Oskar Lutsu Tootsiga.

Abja linna raamatukogu kuulutas koostöös valla ja kooliga välja Jaan Rannapile pühendatud omaloominguvõistluse «Minu koolilugu». Põnevaid kooliseiku saab kirja panna 10. oktoobrini.

Abja noortekeskus ootab joonistusi Jaan Rannapi raamatutegelastest. Paremate autasustamisele on lubanud tulla kirjanikuhärra ise. Ootame seda hetke põnevusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles