Müstika Paalalinnas ehk Kes pagan võttis elektri ära

Gert Kiiler
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Möödunud nädalal avastasin neljapäeva õhtul, et minu kodu ümbruse uulitsad on pilkaselt pimedad, sest tänavavalgustus ei tööta. Pimedusse olid mattunud Valuoja puiestee, Jakobsoni tänava viadukt, Kagu tänav ja osa Väike-Kaart. Pidasin seda ühekordseks katkestuseks ega hakanud lärmi tõstma. Paraku jäid pimedaks ka järgmised ööd.

Keegi ei kurda, keegi ei tea

Mainisin teisipäeva hommikul kolleegile, et osa Paalalinna on pime, ja tundsin huvi, kas keegi on ajalehele selle üle kaevanud. Ühtki kaebust polnud tulnud. Linnavalitsuse majandusametisse helistades kuulsime, et nemad ei tea juba viis päeva kestnud pimedusest midagi. Järelikult polnud keegi muret kurtnud ka linnavalitsusele. Sealne ametnik Harry Mägi
uuris asja linna tänavavalgustuse hooldusega tegelevast Suja Ehitusest ning sai teada, et Suja töötajad kuulevad nimetatud katkestusest esimest korda linnavalitsuselt.

Teisipäeva õhtul oli olukord Paalalinnas juba veidi parem: põlema oli saadud viadukti valgustus ja üle ühe põlesid lambid Kagu tänaval. Järelikult oli kõnest olnud abi.

Kolmapäeval avastasin hommikuvalgel, et põlema on saadud ka need tänavavalgustid, mis öösel olid veel pimedad. Päevane valgustamine andis märku, et tööd käivad. Tore.

Helistasin lõuna ajal Suja Ehituse projektijuhile Ilmar Kurrole, uurimaks pimenduse põhjust. Sain teada, et rike oli tekkinud neljapäevase tugeva tuule tõttu: liinid on üsna vanad ning palju pahandust teevad ka nende ümber olevad puud. Jutt käis ennekõike Valuoja orust.

Kurro jutu järgi selliseid katkestusi paraku juhtub ja valgustuse saanuks taastada kümmekonna minutiga, kui sellest oleks teatud. Tema kinnitust mööda suudavad Suja mehed teha linna tänavavalgustuse kontrollkäike paari nädala tagant ning praegu polnud ringiga sinnamaale jõutud. Ta tuletas meelde, et riketest võib alati teatada automaatvastajale numbril 435 4000.

Põhjuste otsimine jätkub

Jäin vastusega rahule ja olin kindel, et õhtuks on kõik korras. Aga võta näpust: kolmapäeva õhtul oli pimendus hoopis süvenenud. Taas oli täiesti valgustamata Kagu tänav, aga ühtlasi olid lambid kustunud Lõuna, Väike-Kaare ja Edela tänaval.

Kirjutasin need read eile lõuna ajal, olles tunnike varem taas helistanud Suja Ehitusse Ilmar Kurrole, uurimaks, miks valgus tagasi ei tulnud.

Valetaksin, kui ütleksin, et Kurro vastus mind ei üllatanud. «See on täielik müstika,» nentis ametimees ning hääletoonist sain aru, et ta mõtleb seda siiralt.

Nad olid saanud valgustuse eelmisel hommikul kenasti tööle ega näinud mingit põhjust, miks see poleks pidanud tööle jäämagi. Ometi oli õhtul kogu kilp välja lülitunud ja pimendus senisest ulatuslikum.

Kurro kinnitas, et mehed on probleemi kallal ametis, aga praegu ei ole võimalik öelda, mis katkestuse tingis. Võib-olla on seadmed nii vanad, et ei pea enam vastu.

Täna hommikul jõuab see lugu lugejateni ja Paalalinna inimesed juba teavad, kas müstika sai eile õhtul lahenduse või algab teine pimendusnädal. Loodame parimat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles