Sirget vagu seltsile

Heino Laiapea
, agronoom
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heino Laiapea
Heino Laiapea Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

HEA, ET MEIL on oma künniselts, kes on teinud 21 aastat tänuväärset, kuid tänamatut tööd, tutvustamaks õigeid künnivõtteid, korraldamaks künnivõistlusi ja läkitamaks parimaid künni maailmameistrivõistlustele. Eesti meedias leiab see heal juhul kajastamist kaks korda aastas: septembris, mil Olustveres selgitatakse parimad kündjad, ja siis, kui ees ootab maailmameistrivõistlustele sõit.

Tõsi, tänavu oli ka kolmas kord: 6. augustil tähistati Tormas Carl Robert Jakobsoni 170. sünniaastapäeva teist korda korraldatud Soome-Eesti kündmise maavõistlusega. Kahjuks oli seal nii vähe pealtvaatajaid, et rahvale pakutud suitsusigagi jäi peaaegu terveks.

Eesti künniseltsi liikmete arvu ei tea isegi need, kes kuuluvad juhatusse. Et liikmemaksu pole, sõltub tegevus toetajate annetustest. Toetajaid näeb seltsi koduleheküljelt, kus on aastate viisi kirjas Eesti künnivõistluste sponsorid.

EDASI EI TAHA ma rääkida künniseltsi rahast, vaid mulluse võistluse protokollidest. Koduleheküljel on küll meistrite klassi tulemused, kuid veel eelmisel nädalal puudus pöörd­atrade vabaklassi protokoll.

Kohtunike eksimuse tõttu rehkendati Tartumaa kündjale Kristjan Nagelile osasid künnielemente hinnates teise kündja punktid. Nagel protestis kohe pärast tulemustega tutvumist ning kohtunikud parandasid vea, aga rändauhind oli juba antud teisele ja nii see jäigi.

Loodan, et künnivõistluste alguseks on protokoll ka seltsi koduleheküljel, kus on tulemused alates 2002. aastast. Hea, kui seal oleks kirjas ka eelmised Eesti künniseltsi korraldatud võistluste tulemused.

TÄNAVU 23. ja 24. septembril Olustveres peetava võistluse motoks on võetud Carl Robert Jakobsoni 1874. aasta 10. augustil alustatud künnivõistluste korraldamise ja uute masinate tutvustamise traditsiooni jätkamine. Seega on just nüüd sobiv aeg korrastada nimetatud mõõduvõtu kroonikat.

Kahju, et sel korral ei näe demonstratsioonil Kvernelandi tehnikat. Korraldajate väitel jäi seda esindav firma osalemissooviga hiljaks, aga tegelikult ei saanud Kvernelandi tehnikat müüv Leedu firma kutset.

Künniseltsi juhatuse liikme Riho Kala sõnul on Kverneland järgmisel aastal kindlasti oodatud.

Enne riigikogu valimisi tegin künniseltsile ettepaneku jagada uutele parlamendi liikmetele seltsi trükist «Kivi Sahka». Nüüd volitas seltsi kauaaegne eestvedaja Arvi Tammel mind neid riigikogu maaelukomisjoni liikmetele viima.

Kulleri ja sõnumitoojana saan anda Jakobsoni algatatud traditsiooni jätkamisse oma panuse. See teeb rõõmu. Eesti künniseltsi juhatuse liikmetele jääb soovida edaspidiseks sirget vagu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles