Rongisõitja tasub sõidu eest hiljem

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Septembrist saavad rongisõitjad sõlmida internetis püsilepingu, mis võimaldab oma sõitude eest maksta hiljem arve põhjal, samuti alaneb neile pileti hind.

Edelaraudtee müügijuhi Annemari Oherdi sõnul on aasta algusest nii sõitjatele kui Edelaraudtee töötajatele valmistanud ebamugavusi suures mahus sularahaga, enamasti müntidega arveldamine.

Edelaraudtee on välja selgitanud, missugused on tarbijate ootused, et arveldamine oleks mugavam ja tänapäevasem, kui on sularaha- või kaardimakse.

«Edelaraudtee uuringust selgus, et ettemaksule eelistatakse põhimõtet «Tarbi enne, maksa hiljem» nagu telefonikõnede või kommunaalmaksete puhul. Samuti oodatakse eripakkumisi ja personaalseid soodustusi,» selgitas müügijuht.

Valminud on süsteem, mida saab kasutada ID-kaardiga ning mille kasutajale on pilet esialgu sõidusagedusest sõltuvalt kuni 20 protsenti odavam.

Püsisõitja lepinguid on juba hakatud sõlmima ning oktoobrikuust rakendub neile arvesoodustus. Täisealine inimene, kellel on toimiv ID-kaart, saab end Edelaraudtee püsikliendiks registreerida kliendihaldusportaalis www.plusskaart.ee. Lepingut on võimalik sõlmida ka teisele isikule, näiteks abikaasale, lapsele või vanemale.

«Praegu saab lepingut sõlmida vaid veebis, aga kui tekib nõudlus, loome võimaluse, et seda saaks teha ka paberil,» rääkis Oherd.

Püsisõitja esitab Edelaraudtee rongis klienditeenindajale ID-kaardi. Klienditeenindaja fikseerib sõidu ja annab vastu vormikohase pileti. Järgmise kalendrikuu kümnendal päeval saabub lepingusse kirja pandud e-postiaadressil arve, mille maksetähtaeg on seitse päeva. Püsisõitja minimaalne kuutasu on 10 eurot.

Samal kuupäeval ja sõidul ostetud eri piletid arvatakse üheks sõiduks. Oherdi kinnitust mööda ei ole vaja lepingut sõlmides kirja panna kindlat marsruuti. Iga inimene sõidab nii, nagu tal tarvis on, ning lõplik hind kujuneb tagantjärele.

Püsikliendil on Edelaraudtee rongidest sõidupiletit ostes võimalik sõidusagedusest sõltuvalt saada soodustust 5—20 protsenti.

Esialgu ei võimalda sõidu ID-kaardiga registreerimine arvestada seniseid üksikpiletisoodustusi, näiteks pensionäridele ja õpilastele. «Kuigi praegu ei ole topeltsoodustusi, on selleks vajalik arendus töös ning loodetavasti saame selle õige pea käivitada,» lubas Oherd.

«ID-kaardi kasutuselevõtt koos üleminekuga kuupõhisele arveldamisele on transpordi vallas uus. Plaanime püsisõitjale pakutavaid võimalusi veel laiendada ja kaasata ka praeguse kuupiletite ostjaskonna,» lisas Oherd.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles