Õiguskantsler taunib koolimäärust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Õiguskantsler Indrek Teder on seisukohal, et Tallinna linnavalitsuse kehtestatud elukohajärgse munitsipaalkooli määramise tingimused ja kord on vastuolus põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse ning põhiseadusega.

Linnavalitsuse määrusega on Tallinnas elukohajärgse kooli määramine korraldatud moel, mis ei arvesta seadusandja tahet, teatas õiguskantsler.

«Osa laste puhul arvestatakse elukohajärgset kooli määrates vaid lapsevanema soovi, aga mitte teisi seaduses sätestatud nõudeid. Teise osa laste puhul ei arvestata lapsevanema soovi üldse.

Elukohajärgse kooli määramisel kasutatakse seadusvastaselt koolide vastuvõtukorda, määrusega kehtestatud menetlus on läbipaistmatu, tarbetult keeruline ja ebatõhus,» loetles Teder.

Eile saatis õiguskantsler Tallinna linnavalitsusele märgukirja, milles palus kuu aja pärast vastust, kuidas linn kavatseb määrust muuta.

Tederi sõnul ei arvesta linnavalitsuse kehtestatud kord kõiki põhikooli- ja gümnaasiumiseaduses sätestatud tähtsaid asjaolusid. Seadusandja näeb põhikooli- ja gümnaasiumiseaduses ette, et valla- või linnavalitsus määrab õpilasele elukohajärgse munitsipaalkooli.

Sellega on seadusandja soovinud anda igale lapsele ja lapsevanemale kindlustunde, et põhihariduse saamiseks on õpilasel koht kindlas koolis. Õppeasutust määrates peab omavalitsus esmajärjekorras arvestama õpilase elukoha lähedust, seda, kas samas koolis käivad selle pere teised lapsed, ja võimaluse korral ka vanema soove.

Määrusest tulenevalt on Tallinnas osale lastele elukohajärgne kool määratud ainult vanema soovi arvestades. Teisisõnu on linnavalitsus määrust kehtestades eelistanud osa laste puhul teistele seaduses nimetatud asjaoludele vanema soovi.

Nendele lastele, kelle vanemad pole elukohajärgse kooli määramiseks kindlale õppeasutusele avaldust esitanud või keda kool pole tahtnud vastu võtta, määrab linnavalitsus kooli vanema soovist mööda minnes ka siis, kui seda saaks arvestada.

Õiguskantsleri hinnangul peaks linnavalitsus neil juhtudel võimaluse korral vanema soovi arvestama.

Tederi sõnul on linnavalitsuse määrus põhiseadusega vastuolus veel mitut moodi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles