Aerutajad pingutavad uue spordibaasi rajamise nimel

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
24 aastat tagasi valminud hoone on remontimisest hoolimata nii amortiseerunud, et nõuaks lammutamist. Treener Kalev Heli sõnul kavandavad aerutajad uue hoone ehitada kahasse kohaliku veemotoklubiga.
24 aastat tagasi valminud hoone on remontimisest hoolimata nii amortiseerunud, et nõuaks lammutamist. Treener Kalev Heli sõnul kavandavad aerutajad uue hoone ehitada kahasse kohaliku veemotoklubiga. Foto: Elmo Riig / Sakala

Aerutajad on internetti riputanud hulga kauneid arvutijooniseid hoonest, mis esialgu kerkib vaid nende unistustes, sest laguneva spordibaasi asemele uue ehitamiseks raha ei ole.

Viljandi aerutajad on tellinud eskiisprojekti, milline peaks hakkama välja nägema nende spordibaas Männimäe all, otse järve kaldal. Reaalsuse ja unistuse vahe on nagu öö ja päev. Praegu on aerutajate koduks veerandsada aastat vana ja lagunema kippuv olmehoone, sama halvas seisus paadikuur ning seitse kämpingut.

Tulevikus rajatavas olmehoones peaks saama lausa aasta ringi elada ning sinna soovitakse rajada spordiinternaatkooli filiaal, kus õpiksid ja treeniksid Eesti paremad noored aerutajad.

Praegu seisab sportlastel ees kõige keerulisem osa: leida ehituseks raha. Mõni aeg tagasi tehtud arvutuste kohaselt maksaks baasi ehitamine ligi miljon eurot. Viljandi volikokku kuuluva aerutamistreeneri Kalev Heli sõnul on selge, et linnal sellist summat ei ole ning eurosid tuleb otsida abifondidest. Seni pole niisugust fondi leitud.

«Natuke raske seis on tõesti,» tunnistas Heli. «Spordikomplekside ehituseks raha anda ei soovita.»

Viljandi linnajuhtide teatel oleks eelarvest võimalik leida ehk see summa, mida toetuseandjad nõuavad omaosalusena. Miljonilise ettevõtmise puhul oleks see 150 000 eurot.

Uut baasi on aerutajatel väga vaja, sest 1987. aastal noorte aerutajate ja Viljandi KEKi ühistööna valminud kerge suvemaja laguneb kiiremini, kui võiks arvata. Linnalt on sportlased saanud viimastel aastatel vähemalt niipalju toetust, et remontida kõige halvemas seisus majaosi. Nii saadi suvel taas vettpidavaks katus ja uuendati fassaadiks olevat rõdu.

Et 24 aastat tagasi tegutsesid ehitusel enamasti trennis käivad noored, on Heli sõnul nii mõnigi töö tehtud vigaselt või poolikult. «Kui ehitatud oleks õigesti, siis see maja nii kiiresti ei laguneks,» lausus ta.

Sama keeruline on lugu paadikuuriga. Üks elling muutus aja jooksul nii mädaks, et see tuli lammutada. Praegu peab paarkümmend süsta ja kanuud mahtuma ühte kuuri, kuid seegi on pudedaks muutunud. Kõige uuemad ehitised baasis on kämpingud, millest kaks on rajatud alles tänavu.

Treeneri sõnul on baasi asukoht väga hea: see on linnast õiges kauguses ja sobib  treeninglaagrite korraldamiseks. Sel suvel treenisid seal viljandlaste kõrval ka teiste linnade sportlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles