Ilmateenistus hoiatab väga kuuma ilma eest

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lähematel päevadel püsib Eestis väga palav ilm ja temperatuur võib tõusta 31 kraadini.
Lähematel päevadel püsib Eestis väga palav ilm ja temperatuur võib tõusta 31 kraadini. Foto: Aivar Aotäht

Keskkonnaagentuuri riigi ilmateenistus väljastas esmaspäeval kuuma ilma hoiatuse: lähipäevil püsib Eestis väga palav ilm, temperatuur võib tõusta 31 kraadini, vaid rannikualadel on paiguti jahedam. Hoovihma võimalus on üksikutes kohtades ning nii ei ole ka sealt suuremat jahutust oodata. Tähelepanu peaks pöörama UV-indeksile.

Kuuma ilma hoiatuse väljastamiseks peab termomeetri näit kerkima 30 kraadini vähemalt kolmandikul Eesti territooriumist. Palavust on oluline hinnata nii õhutemperatuuri kui õhuniiskuse andmete põhjal, sest suure õhuniiskuse korral on palavust raskem taluda. Eesti soojarekordi ajal oli ka õhuniiskus suhteliselt suur ja sellepärast küündis soojaindeks ehk näiv õhutemperatuur peaaegu 40 kraadini. Ka tuule kiirus on palavuse hindamiseks oluline – liikuvama õhu puhul on palavust kergem taluda.

Tõnismäe Südameapteegi juhataja Külli Teder juhib inimeste tähelepanu UV-indeksile ehk ülemaailmsele päikese ultraviolettkiirguse indeksile. "Suvekuumuses tuleb kindlasti jälgida UV-indeksi taset, mis näitab seda, kui kaua võib päikese käes viibida enne, kui see organismile ohtlikuks muutub. Teisisõnu näitab see seda, kui suur on päikesepõletuse risk. Viimastel päevadel küündis UV-indeks 6-ni, mis annab ohuhinnanguks kõrge," selgitab Südameapteegi proviisor. UV-indeksi skaala varieerub tasemel 1–10 ning päikesekaitset tuleks kasutada juba hinnangu 3-4 puhul.

UV-indeksit saab jälgida aadressil http://www.ilmateenistus.ee/ilm/ilmavaatlused/uv-indeks/.  UV-indeksi väärtuse kasvades suureneb oht inimese nahale ja silmadele ning kahjustused tekivad kiiremini. UV kiirguse päevadoosid on meie laiuskraadidel suuremad suvel, kevadisest pööripäevast sügisese pööripäevani.  UV-indeksi väärtused varieeruvad päeva jooksul, indeks on kõige kõrgem mõne tunni vältel keskpäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles