Langema hakanud vanglamüüride asemele kerkib kaubanduskeskus

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulevase Uku keskuse eskiis.
Tulevase Uku keskuse eskiis. Foto: AB MURU JA PERE

Viljandi endises vanglas alustasid tööd lammutajad ning langema hakkavate müüride asemele peaks järgmise aasta lõpuks kerkima linna suurim kaubamaja.

Eile tegid lammutajad ettevalmistusi ja homme peaks saabuma purustusmasin, mis asub suurt hoonet linnapildist kustutama.

«Järgmisel nädalal hakkame lammutama ning kuu aja jooksul tahame läbi viia ehituskonkursi,» teatas kinnistu omaniku, aktsiaseltsi Eften Capital tegevjuht Viljar Arakas.

Lammutamist koordineerib Aivar Tukk ehk sama mees, kelle juhtimisel langes aasta algul Viljandi kinohoone. Tema selgitust mööda kulub vangla mahavõtmiseks vähemalt paar kuud. «Rubiiniga võrreldes on see ikka mitu korda mahukam töö,» nentis ta. «Siia tuleb rohkem mehi, koppasid ja kõiksugu masinaid.»

Tukk avaldas lootust, et lammutamisega kaasnev tolm ja mürin ei häiri kohalikke elanikke. «Rubiini lammutamisest tean, et viljandlased on väga kannatlikud, ja ma tahan neid selle eest tänada,» lisas ta.

Kui 26 500 ruutmeetri suurusel kinnistul lammutamine lõpeb, on seal püsti vaid kaks punastest tellistest hoonet, mis seotakse rajatava ärikeskusega. Sellest saab Viljandi suurim kauplus, kus on ligi 7000 ruutmeetrit pinda. Naabruses seisev Centrum on veidi üle tuhande ruutmeetri väiksem.

Millal uus hoone valmib, seda Viljar Arakas eile öelda ei saanud. «See oleks minust vastutustundetu, sest lepingut pole sõlmitud,» selgitas ta. Firma on eesmärgiks seadnud, et 2012. aasta jõulumüügiks oleks keskus avatud.

Samuti ei vastanud Arakas küsimusele, kellest saab uue keskuse ankurrentnik ehk suurima kauplemispinnaga toidupood. «Läbirääkimised meil veel käivad,» sõnas ta ja lisas, et enne kui lepingut sõlmitud pole, seda välja ei öelda. Küll on teada, et see on Eestis tuntud kaubanduskett ning toidupood saab olema Viljandi suurim.

Eften Capital ostis Viljandi vangla kinnistu riigilt mullu 422 462 euro eest. Viljar Arakas tunnistas pärast ostulepingu sõlmimist, et mingit otsest plaani firmal kinnistuga pole. Ostmist põhjendas ta eeskätt väga soodsa hinnaga.

Vangla alale sobivat rakendust otsides kohtusid Eften Capitali esindajad paljude siinsete ettevõtjate ja asutuste esindajatega. Enne ärikeskuseni jõudmist kaaluti platsile rajada veekeskust ning isegi uut haiglahoonet.

Kevadel korraldas ettevõte koos Viljandi linnavalitsusega arhitektuurivõistluse, millel osales neli nimekat Eesti bürood. Arhitektide žürii otsusega tunnistati võitjaks AB Muru ja Pere töö.

Oranžpunane hoone tuleb Tallinna ja Uku tänava nurgale. Pikem osa kulgeb mööda Tallinna tänavat, mille ääres seisev punastest tellistest hoone seotakse ärikeskusega üheks. Peasissekäik on Uku tänava poolt.

Pärast kaubanduskeskuse rajamist jääb kinnistule ruumi veel ärihoonete ja elamute tarvis, kuid nende arendamisega tehakse algust pärast uue kaupluse avamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles