Viljandimaa aasta õppijat kannustab uudishimu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandimaa tänavune aasta õppija Luule Tiirma otsib pidevalt võimalusi, kuidas ennast täiendada.
Viljandimaa tänavune aasta õppija Luule Tiirma otsib pidevalt võimalusi, kuidas ennast täiendada. Foto: Erakogu

Tänavune Viljandimaa aasta õppija on Võhma gümnaasiumi õppejuhataja Luule Tiirmaa, kes peab pidevat enesetäiendamist ja uute teadmiste otsimist igapäevaseks.

«Mulle on pidev õppimine olnud nii loomulik, et ausalt öeldes ei peagi ma seda nii suure tähelepanu vääriliseks,» tõdes 41aastane Luule Tiirmaa tiitli saamist kommenteerides.

Samas tunnistas Tiirmaa, et õppimist võib pidada tema eluviisiks: ta leiab järjest võimalusi, kuidas ennast täiendada ja uusi teadmisi koguda. «Mõnel hetkel pean endale muidugi ka aru andma, et kõike ei jõua,» nentis ta.

Luule Tiirmaa on õppinud Tartu pedagoogilises koolis algklasside õpetajaks ning omandanud kunstiõpetaja lisaeriala ja eripedagoogi kutse.

Nii õpetaja kui õppejuhatajana töötamise kõrvalt on ta osalenud täienduskoolitustel, kuid õppinud ka õpilasi juhendades. Lisaks sellele on ta teadmisi korjanud üritusi ja koolitusi korraldades, tantsu- ja näiteringis osaledes, Võhma volikogus kaasa lüües ning hobide, lugemise ja käsitööga tegeldes.

«Eks õpetajana töötades peagi end pidevalt täiendama ning elu on mulle järjest ette lükanud ka selliseid olukordi, kus on vaja midagi juurde õppida,» lausus Luule Tiirmaa. «Aga paistab, et ega ma oskagi ilma õppimata olla. Mul jätkub uudishimu kõige suhtes ning peaaegu iga asja kohta on mul ka oma arvamus.»

Siiski eelistab Tiirmaa osaleda pigem lühematel koolitustel kui minna näiteks doktoriõppesse. «Liiga kitsas on uurida sügavalt ainult ühte asja. Pigem eelistan tegelda suure hulga mitmekesiste valdkondadega.»

Viimase aja täiendamistest tõstab ta esile eelmisel õppeaastal läbitud andragoogi kvalifikatsioonikursust. «See meeldis mulle väga, sest viimastel aastatel on mul kasvanud huvi täiskasvanuhariduse vastu.»

Luule Tiirmaa on kindel, et pidev õppimine hoiab värskena, ning kõige rohkem kardab ta inimeste mõttemaailma ja ellusuhtumise jäigastumist. «On kurb vaadata, kui inimesed jäävad mingi igivana tõekspidamise juurde ja keelduvad seda muutmast,» tõdes aasta õppija.

Viljandimaa aasta koolitaja tiitli sai August Pulsti õpistu juhataja Sofia Joons, kelle kandidatuuri olid üles seadnud Viljandi kultuuriakadeemia ja Männiku metsatalu esindajad.

Nende hinnangul suudab Sofia Joons luua hubase õppimiskeskkonna, innustab inimesi oma saavutusi kordama, kaasab õpilasi arutellu ning arvestab iga õppija individuaalset taset.

Sofia Joons hoiab õpilasi uute õppemeetodite ja lahendustega kursis ka pärast koolitusi, lülitades nad õppijate listi.

Aasta koolitussõbralikema organisatsiooni tiitli pälvis lasteaed Männimäe. Eesti pärimusmuusika keskus ja August Pulsti õpistu tõstsid esile seda, et Männimäe lasteaed on süstemaatiliselt saatnud õpetajaid nende kursustele ja sidunud koolitustel õpitut lasteaia igapäevatööga.

«Lasteaed korraldab juba mitu aastat teemanädalaid pealkirjaga «Minifolk», mille ajal saavad õpetajad rakendada oma uusi oskusi. Laste kaudu jõuavad need teadmised ka vanemateni,» kirjeldasid esitajad. «Loodame, et leiame sama hea kontakti ka teiste koolide ja lasteaedadega.»

Aasta koolitussõbralikem omavalitsus on Kõpu vald.

August Pulsti õpistu esindajad on valikut põhjendanud sellega, et vald on neid suurepäraselt abistanud ja toetanud noortelaagri Eesti Etno korraldamise ajal Kõpus. «Tunneme, et vald hindab meie tööd ja et meid usaldatakse.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles