Linn teenib valesti parkijate pealt loodetust kümme korda rohkem

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parkimiskontrolör Lidia Lall kirjutab igal tööpäeval parkimiskorra eirajatele 10—15 viivistasu otsust.
Parkimiskontrolör Lidia Lall kirjutab igal tööpäeval parkimiskorra eirajatele 10—15 viivistasu otsust. Foto: Elmo Riig / Sakala

Aasta algul Viljandis tööle asunud uus parkimiskontrolör on oma tööd teinud nii usinalt, et niinimetatud trahvide hulk on kerkinud kümme korda ja linn saab 5000 euro võrra eelarvet suurendada.

Kui mullu määrasid turvafirma G4S töötajad Viljandi parkimiskorra vastu eksinutele ühes kuus keskmiselt 30 viivistasu, siis nüüd kirjutatakse neid kuus vähemalt 300. Peamine põhjus, miks viivistasude hulk on järsult tõusnud, peitub firma vahetumises.

Kui veel veebruari keskel lõi tasulise parkimise alal korda majja turvafirma  G4S, siis sama kuu lõpust alates on siin toimetanud tema tütarettevõte Ühisteenused. Kontrolörina on ametis enne Tallinnas sama tööd teinud Lidia Lall.

Usin kontrolör

«Ta on tõesti väga usin,» kiitis kontrolöri Viljandi linnasekretär Ene Pius. Vastates küsimusele, kas viivistasude hulk ehk liiga palju kasvanud pole, jäi linnasekretär hetkeks mõttesse. «Ei saa ju öelda, et tehku vähem tööd. Tubli tüdruk on!» ütles ta.

Viljandi ja Ühisteenuste vahel sõlmitud lepingu järgi ostab linn firmalt teenust, mis seisneb selles, et kontrolör järgib tasulise parkimise alal kehtestatud korda, kirjutab välja 7.60 euro suuruseid viivistasusid, laeb veebiportaali parkimine.ee üles valesti pargitud autode pildid, tegeleb viivistasudest laekuva raha kogumisega ja edastab nõuded vajaduse korral kohtutäiturile. Kõige selle eest maksab linn firmale 2363 eurot kuus.

Aasta algul koostatud eelarve järgi peaks kogu ettevõtmine tooma linnale suurt kahjumit, sest eelmise aasta andmete põhjal oleks võinud loota viivistasudest laekuvat parimal juhul 230 eurot kuus. Tegelikult on see summa ligi kümme korda suurem ja seda isegi hoolimata asjaolust, et osa juhte ei maksa summat ära enne, kui nõue on jõudnud kohtutäituri kätte.

Endiselt palju trahve

Parkimiskorra eirajate hulk ei taha linnas aga sugugi väheneda. Seda tõestab fakt, et poole septembriga on viivistasudest Viljandi linnakassasse makstud 1600 eurot.

Ühisteenuste parkimiskontrolli juhi Hendo Priimäe sõnul on viivistasude hulga suurenemine selgitatav firma vahetumisega. Kui varem jälgisid korra täitmist G4S patrullid ilmselt muu töö kõrvalt, siis nüüd on selleks eraldi inimene. «Samamoodi töötame ka teistes linnades,» selgitas Priimägi.

Parkimiskontrolli juht kinnitas, et trahvide hulga pealt ei teeni firma ühtegi senti. «Me ei tee püüdlikult võimalikult palju trahve,» kinnitas ta. «Aga linn on väike ja meie kontrolör jõuab seetõttu ka palju.»

Et autojuhtidele kojamehe vahele jäetavate rahanõuete hulk on kasvanud, jõuab ka raekotta varasemast märksa rohkem neid, kes pole nõus raha maksma. Ene Piusi sõnul on linnavalitsus aeg-ajalt viivistasu nõudeid ka tühistanud. «Ikka on juhtunud, et inimesel on tunni- ja minutiseier segi läinud, ja seda eksimust oleme arvestanud,» selgitas ta.

Enamasti lõpeb vaidlus aga siis, kui autojuht saab teada, et pärast viivistasu otsuse klaasipuhasti vahele seadmist on autot ka pildistatud. Sealt on selgelt näha, kas parkimise algusaeg oli fikseeritud ja tasuta kahe tunni pikkune parkimisaeg oli lõppenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles