Kahe peremaja ehitus algab varsti

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järgmise aasta suveks on sellel platsil neli peremaja, küll erineva otstarbega.
Järgmise aasta suveks on sellel platsil neli peremaja, küll erineva otstarbega. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandis Paalalinnas Näituse väljakuna tuntud platsil parasjagu valmiva kahe peremaja kõrvale hakatakse ilmselt juba tuleval kuul ehitama kaht järgmist.

Esimesed peremajad rajatakse lastele, kel pole vanemaid või kelle vanemad ei saa oma ülesannetega hakkama. Samal ajal valmib kaks seesugust maja ka Saarepeedi vallas Väikemõisas. Ehitamist juhib sotsiaalministeerium ning seda rahastatakse Eesti ja Šveitsi riigi koostööprogrammist.

Näituse väljakule kerkivad peremajad saavad naabriks veel kaks peremaja, kus hakkavad elama psüühiliste erivajadustega täiskasvanud. Seda projekti ohjab sotsiaalministeeriumi haldusalas tegutsev aktsiaselts Hoolekandeteenused.

Üleeile allkirjastas Hoolekandeteenused ehitamiseks peatöövõtulepingu aktsiaseltsidega Nordecon ja Eston Ehitus. Lisaks kahele Viljandi peremajale näeb leping ette kuue peremaja ehitamist Lääne-Virumaale Tapale ja Harjumaale Kehrasse. Kõik need tulevad kümnekohalised.

Hoolekandeteenuste infojuht Kadri Lehenurm ütles, et Viljandis on plaanis plats ehitajale üle anda järgmisel nädalal ning töö algab seal arvatavasti oktoobris.

«Mul ei ole jooniseid praegu käepärast, aga tean, et meie kaks peremaja tulevad kahe valmiva kõrvale naabriteks,» lausus ta.

Kodu vajavate laste peremajade ehitus peaks plaani kohaselt lõppema tuleva aasta jaanuaris, psüühiliste erivajadustega täiskasvanute uue kodu tärmin kukub juunis.

Lehenurm ütles, et kõik kakskümmend kohta saavad täidetud, sest nõudlus sellise teenuse järele on suuremgi.

Viljandi täiskasvanute peremajade ehitus on osa psüühiliste erivajadustega inimestele mõeldud erihooldekodude reorganiseerimise projektist, mida viib ellu aktsiaselts Hoolekandeteenused. Viljandimaal kuulub sellesse veel kahe hoone ehitamine. Nende nurgakivi aitas augusti algul Karulas paika panna sotsiaalminister. Seal saab töö valmis märtsis, homme on sarikapidu.

Kokku rajab Hoolekandeteenused kogu Eestis 11 hoolekandeküla 55 kümnekohalise peremajaga. Samuti plaanitakse ehitada uusi ning rekonstrueerida seniseid tegelusmaju.

Projekti kogumaksumus on üle 26 miljoni euro. Seda rahastab 85 protsendi ulatuses Euroopa regionaalarengu fond ja ülejäänud osa annab Eesti riik.

Äsja sõlmitud lepingu järgi läheb Viljandi, Kehra ja Tapa peremajade ehitus maksma 5,6 miljonit eurot.

«Uute tänapäevaste teenusekohtade valmimise järel suletakse vanad erihooldekodud, mis on amortiseerunud ega sobi enam selleks otstarbeks,» lisas Lehenurm. «Juba käesoleva aasta lõpul plaanib Hoolekandeteenused panna enampakkumisele Kernu, Mõisamaa, Ravila ja Udriku mõisahoone koos nendel kinnistutel paiknevate hoonetega ning Lääne-Virumaal Aaveres endise Vao kolhoosi kontorihoone ja ligi paarkümmend korterit, mis seni olid hooldekodu kasutuses.»

ABIPAKKUJA
Aktsiaselts Hoolekandeteenused on Eesti suurim erivajadustega inimestele abi pakkuja.
• 2007. aastal asutatud ettevõte osutab 20 erihooldekodus ja ühes eakatekodus teenust ligikaudu 2400 inimesele.
Allikas: Hoolekandeteenused

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles