Parlament läks laste ja hammaste kallale

Marko Suurmägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambaravi.
Hambaravi. Foto: Elmo Riig / Sakala

Riigikogu võttis täna võimuliidu häältega vastu seadusemuudatused, mille kohaselt lõpetatakse uuest aastast kahe lastele suunatud toetuse maksmine. Lisaks ei saa täiskasvanud enam hambaravihüvitist.


2009. aastat ei maksa riik enam lastele 450-kroonist koolitoetust ning kaotatakse isapuhkuse eest makstav tasu. Lisaks lõpetatakse kõigile üle 19-aastastele 300-kroonise hambaravihüvitise maksmine.

Seaduse vastuvõtmist toetas 54 koalitsioonisaadikut ning selle vastu oli 28 opositsioonilisse Keskerakonda ja Rahvaliitu kuuluvat riigikogu liiget, teatas BNS.

Seadus kaotab kord aastas makstava 450-kroonise koolitoetuse, mille eesmärk on osaliselt hüvitada kooliaasta algusega seotud kulud. Toetusele on praegu õigus algkoolis, põhikoolis, põhikooli baasil kutseõppeasutuses või gümnaasiumis õppival lapsel.

Samuti lõpeb kõigile vähemalt 19-aastastele inimestele hambaravihüvitise maksmine. Edaspidi saavad 300-kroonist hüvitist inimesed, kellele on riikliku pensionikindlustuse seaduse alusel määratud töövõimetus- või vanaduspension, ning üle 63-aastased kindlustatud isikud.

450 krooni suurust hüvitist makstakse endiselt rasedatele, alla üheaastase lapse emadele ja neile, kellel on tervishoiuteenuse tagajärjel tekkinud suurenenud hambaraviteenuse vajadus. Muudatus hoiab järgmise aasta eelarves kokku 82,6 miljonit krooni.

Ka kaotab seadus tulevast aastast isapuhkuse eest riigieelarvest makstava hüvitise, säilitades siiski võimaluse seda puhkust kasutada. Muudatuste jõustumisel saavad isad kasutada kokku kümne tööpäeva pikkust tasustamata isapuhkust kahe kuu jooksul enne arsti määratud eeldatavat sünnituse tähtpäeva ja kahe kuu jooksul pärast lapse sündi.

Sotsiaalministeeriumi kinnitusel tingis muudatused vajadus tagada 2009. aasta riigieelarve tasakaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles