Võhma vallandas koolijuhi

Karl-Eduard Salumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viis aastat Võhma gümnaasiumi juhtinud Külli Saarnikule jäi eelmine nädal selles ametis viimaseks. Pilt on tehtud Võhma õpilaskodus.
Viis aastat Võhma gümnaasiumi juhtinud Külli Saarnikule jäi eelmine nädal selles ametis viimaseks. Pilt on tehtud Võhma õpilaskodus. Foto: Elmo Riig / Sakala

Sellest nädalast on Võhma gümnaasium juhita, sest linnavalitsus otsustas senise direktori Külli Saarniku ametist vabastada.

«Ma ei näinud selles olukorras muud lahendust,» ütles Võhma linnapea Avo Põder eile. «Emotsionaalselt ei olnud see sugugi kerge.»

Saarniku vallandamise põhjusi Põder täpsemalt kommenteerida ei soovinud. Ta ütles ainult niipalju, et juhtunu tingisid probleemid kohaliku võimu ja õppeasutuse koostöös.

«Võhmas on suhteliselt väike kogukond ning osapooled peaksid astuma ühte jalga,» lausus meer.

Külli Saarnik ei soovinud toimunut samuti kommenteerida, viidates haigusest tingitud kehvale tervislikule seisundile. Ta ütles siiski, et ametist vabastamise kohta on tehtud töövaidluskomisjoni avaldus ning sellega tegeldakse.

Allkirjad direktori vastu

Võhma gümnaasiumi hoolekogu esinaine Annely Meerbach kuulis Külli Saarniku vallandamisest eile «Sakala» reporteri käest esimest korda ega teadnud seetõttu otsuse tagamaadest kõnelda. Küll aga kinnitas ta kuuldust, et lapsevanemad on koolijuhi vastu allkirju kogunud. Esinaise sõnade kohaselt heideti direktorile ette liigset võimukust ning teiste arvamuste arvestamata jätmist.

«Ise ma sellele lehele alla ei kirjutanud,» lausus Meerbach ning lisas, et tal polnud seisukoha võtmiseks konflikti kohta piisavalt teavet.

«Allkirjadega leht on meieni jõudnud,» kinnitas Avo Põder. Tema sõnul see Saarniku lahtilaskmise otsuse langetamise juures siiski rolli ei mänginud. «Võib-olla kiirendas see pisut protsessi, kuid kindlasti ei olnud vallandamise põhjus.»

Kolleeg hindab kõrgelt

Võhma gümnaasiumi õppejuhataja Luule Tiirmaa ütles, et tekkinud konflikt on väga mitmetahuline ja seda võiks pikalt käsitleda.

Külli Saarnik sai Tiirmaa hinnangul koolijuhina väga hästi hakkama, samal ajal kui linnavalitsuse käitumine on tema meelest olnud ebasobiv.

Saarnikule ette heidetud võimuahnust kommenteerides leidis õppejuhataja, et majanduslikult raske ning uusi tuuli toonud aeg on nõudnud kindla käega juhtimist. Tegemist ei ole tema hinnangul võimukuse, vaid järjekindlusega. «Konkreetsust on ka mulle ette heidetud,» sõnas Tiirmaa.

Endise koolijuhi head taset näitab tema selgitust mööda muu hulgas see, et nii riikliku kui teenistusliku järelevalve tegijad, kes olid Võhma gümnaasiumi kahel eelmisel õppeaastal kontrollinud, ei heitnud koolitöö korraldamisele peaaegu mitte midagi ette. Seda, et koolis on kõik hästi, on öelnud Tiirmaa väitel ka Võhma abilinnapea Aare Järvik.

Vaja kahte uut inimest

Avo Põder ja Luule Tiirmaa on ühte meelt selles osas, et direktori lahtilaskmine sattus halvale ajale: kooliaasta on just alanud ning uued õppekavad vajavad sissetöötamist.

«Et õppetöö ei kannataks, võimaldame õppejuhatajal täiel määral oma tööd teha ning direktori kohustusi hakkab täitma sotsiaalpedagoog,» rääkis Põder.

Tiirmaa sõnul andis linnavalitsus üleeile koolile sellest plaanist teada, kuid sellegipoolest mõjutab senise juhi lahkumine õppeasutuse juhtimist halvemuse poole.

Lähiajal kuulutatakse koolijuhi leidmiseks välja konkurss ning kui kõik laabub, võiks uus juht  juba kuu aja pärast tööga pihta hakata. Leida tuleb aga teinegi uus inimene, sest muu hulgas täitis Külli Saarnik gümnaasiumi ruumides tegutseva Võhma muusikakooli juhi kohuseid. Linnapea tunnistas, et kui gümnaasiumi juhi koht peaks piisavalt huvi tekitama, siis poole kohaga muusikakooli juhataja leidmine võib keerukaks osutuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles