Kütuse hind lööb rekordeid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandis Statoili teenindusjaamas maksis kalleim kütus, bensiin 98 Ultima eile pärast hinnatõusu 1.34 eurot ehk 20.97 krooni.
Viljandis Statoili teenindusjaamas maksis kalleim kütus, bensiin 98 Ultima eile pärast hinnatõusu 1.34 eurot ehk 20.97 krooni. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kütuse hind hüppas esmaspäeva õhtul tanklates taas ülespoole. Kuu ajaga on bensiini 95 liiter kallinenud kümme senti.

Sedapuhku tegi otsa lahti Neste Eesti, kergitades üleeile õhtul mootorikütuste hinda 2,5 senti. Eile järgnesid talle Olerex ja Statoil.

Pärast hinnamuudatust maksis mootoribensiini 95 liiter Neste tanklates 1.284 eurot, 98 liiter 1.324 eurot ja diislikütuse liiter 1.279 eurot.

Viljandimaa suurima kaupluste võrguga Viljandi tarbijate ühistu (VTÜ) juhi Priit Aule sõnul näeb VTÜ pidevalt, kuidas tootjad väljamüügihinda kergitavad, ning peab selle üheks põhjuseks kütuse kallinemist.

Seda, nagu järgneks bensiini kallinemisele poes kohe näiteks saia hinna tõus, Aule ei arva. «Niisugused seosed ei kehti,» kinnitas ta.

Enamasti on suurtel tootjatel sõlmitud pikaajalised kütuseostulepingud ning nende puhul pole hinnatõus nii sagedane kui tavainimesel.

Viljandimaal tegutsevad bussifirmad saavutasid riigiga läbirääkimisi pidades ühe liinikilomeetri eest endisest suurema tasu juba juulis. Kui mullu ja tänavu esimesel poolaastal sai Atko Gruppi kuuluv aktsiaselts MTG riigilt Viljandi linnaliinidel kilomeetri eest dotatsiooni 1.01 eurot, siis nüüd saab 1.07.

Ka maakonnaliinidel suurendati dotatsiooni, sest hindade tõusu tõttu ei suutnud bussifirmad enam kulusid ja tulusid tasakaalus hoida.

Sellised hinnad kehtivad kuni uue aastani, siis lepivad bussifirmad ja maavalitsus kokku uutes toetustes. «Praegu kütuse hind tõuseb,» lausus Atko Grupi juht Margo Tomingas, andes mõista, et uuel aastal võivad bussifirmad küsida veel suuremat dotatsiooni.

Maakonnaliinidel ei ole kavas lähiajal bussipileti hinda tõsta. Viljandi bussijaamast kinnitati, et piletid pole mõnda aega kallinenud ka kaugliinidel.

Olerexi turundusjuhi Antti Moppeli sõnul tundub toornafta odavnemise uudise taustal hinnatõus küll ebaõiglane, kuid viimase nädala jooksul on sisseostetav kütus Eesti jaemüüjatel siiski kallinenud.

Seda põhjustab tema jutu järgi asjaolu, et USA dollar on euro suhtes kallinenud kiiremini, kui naftatoodete dollarihind on langenud.

Finantsportaali Rahajuht.ee looja analüütik Tõnis Oja ütleb, et Neste algatatud hinnatõus on kergitanud mootorikütuste jaehinna Eestis kõigi aegade kõrgeimale tasemele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles