Festival kostitab stiilide balletiga

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks soome džässi esikitarriste Risto Toppola teeb Viljandis õpitubasid ning annab oma trioga kontserdi. Peeglist paistab festivali kunstiline juht Ain Agan.
Üks soome džässi esikitarriste Risto Toppola teeb Viljandis õpitubasid ning annab oma trioga kontserdi. Peeglist paistab festivali kunstiline juht Ain Agan. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kuigi Viljandi kitarrifestival on tänavu laienenud nii Tallinna kui Narva, ei kavatse muusikapidu korraldajate sõnul Viljandi nimega kaubamärgist loobuda.

Üks festivali peamisi etteasteid on galakontsert «Eesti kitarrilegendid», kus esineb kümme kodumaist kitarrimängu tippu. Tallinna kammerorkestri saatel astuvad laupäeval Viljandis pärimusmuusika aidas ja pühapäeval Tallinnas vene kultuurikeskuses publiku ette Paul Daniel, Robert Jürjendal, Andre Maaker, Jaanus Nõgisto, Oleg Pissarenko, Riho Sibul, Mart Soo, Jaak Sooäär, Ain Varts ja Ain Agan.

Laienev pidu

Festivali programmist saab osa ka Narva publik. Seal esineb alati väljapeetud ja meisterlik John Stowell Ameerika Ühendriikidest koos Lembit Saarsalu trioga. Festivali esimene kontsert oli eile õhtul Tallinnas ning siis astus publiku ette produtsent, helilooja ja instrumentalist Stian Westerhus Norrast.

«Westerhusi tõime Eestisse esinema koos Tallinna kui Euroopa tänavuse kultuuripealinnaga,» selgitas peo laienemise tagamaid pressipealik Maian Kärmas. «Narvas on meil samuti head sidemed ning niimoodi festival levibki.»

Kunstiline juht Ain Agan kinnitas, et geograafilisest laienemisest hoolimata ei loobuta nimest mitte mingil juhul.

«Tallinna sattusid kontserdid eri põhjustel, näiteks galakontsert on nii tähtis, et seda tuleb teha mitmes kohas,» selgitas Agan. «Narva aga on see koht, kus on viimasel ajal džässmuusikat püütud elus hoida ja arendada. Muidugi ei kavatse me Viljandi festivaliga katta tervet Eestit.»

Rohkem kui ainult džäss

Festival ei keskendu pelgalt džässile. Mullu Tiit Pauluse nimelise noore kitarrimängija preemia pälvinud Laur Joa­mets, kes esineb täna õhtul Viljandis oma trioga, kaldub näiteks pigem roki ja bluusi valda.

«Stian Westerhus pakub samuti omamoodi stiiliballetti. Džässi võib festivaliga seostada teistest stiilidest sagedamini ehk sel põhjusel, et džässis on väga tugevalt esindatud improvisatsioon,» rääkis Maian Kärmas. «Oleme alati rõhutanud seda, et tegemist on improvisatsioonile pühendatud festivaliga.»

«Mul on hinges kitarrigala projekt, mis on väga intrigeeriv ning millelt ma ootan väga palju,» kõneles Ain Agan.

Festivali kontserdid on Viljandis pärimusmuusika aidas, muusikakooli orkestrimajas, Jaani kirikus ja nukuteatris, Narvas Geneva keskuses ning Tallinnas Hobuveskis ja vene kultuurikeskuses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles