Turvavööta sõit võib maksta 800 eurot või elu ja tervise

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sel nädalal pööravad Euroopa politseinikud tavalisest enam tähelepanu turvavarustuse kasutamisele. Kes elust ja tervisest ei hooli, mõelgu sellele, et rikkumise eest võib saada kuni 800 eurot trahvi.

Just nii karmi karistuse võimaldab uus liiklusseadus määrata juhul, kui autojuht on teist korda vahele jäänud lapse nõuetekohase turvavarustuseta sõidutamisega.

Esimesel rikkumisel on maksimumsumma 400 eurot. Kui turvavarustust ei kasuta täiskasvanu, on karistuste ülempiirid täpselt poole väiksemad.

Nagu näitab tänavu Emoris maanteeameti tellimusel tehtud uuring, on trahvikartuse osa turvavöö kinnitamises siiski suhteliselt väike. Rihma pealepanemise põhjusena oli karistuse hirmu märkinud vähem kui viiendik vastanutest, laste sõitu ohutuks muutes lähtus sellest ajendist aga kõigest kuus protsenti täiskasvanuid. Enamik kasutab turvavarustust ikkagi tervise huvides.

Viljandi politseijaoskonna juht Alvar Pähkel hoiatas, et isegi linnakiirusel on vigastuste oht väga suur, ehkki paljud seda ei taju.

«Kokkupõrke puhul oleks vigastused võrreldavad neljandalt või viiendalt korruselt kukkumisega,» tõi ta näiteks. «Keegi ei lubaks oma lapsel neljandal korrusel piirdeta rõdul mängida, aga autos kahe istme vahel püsti seista lastakse küll.»

Pähkli sõnul on inimeste teadlikkus turvavarustuse vajalikkusest aasta-aastalt kasvanud. Edaspidi kavatsevad politsenikud rohkem tähelepanu pöörata ka sellele, et turvavöö oleks piisavalt pingul, peatugi õigel kõrgusel ja teised seaduse nõuded õigesti täidetud.

Politsei- ja piirivalveameti andmetel on aasta esimese kaheksa kuuga liikluses hukkunud 18 inimest, kes ei kasutanud turvavarustust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles