Mulgi rattamaratoni finišis jagati kaks tähtsat võitu

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mulgi rattamaratoni põhisõidu stardis oli ligi tuhat ratturit, kes alustasid mitmetunnist katsumust Tartu tänava mäest üles sõitmisega.
Mulgi rattamaratoni põhisõidu stardis oli ligi tuhat ratturit, kes alustasid mitmetunnist katsumust Tartu tänava mäest üles sõitmisega. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tänavusel Mulgi rattamaratonil tekkis sõidu esimesel veerandil kaks olulist võitluspaari: esimene otsustas sõidu võidu ning teine kogu suve väldanud rattamaratonide sarja esikoha saatuse.

Kui tavaliselt peetakse Mulgi rattamaraton mai algul sarja Elion Estonian Cup avavõistlusena, siis tänavu oli see nihutatud septembrisse ning muudetud sama sarja viimaseks jõuprooviks. See omakorda tähendas, et Viljandis otsustati peale maratoni võitja ka kaheksast etapist koosneva seeriavõistluse parim.

Neli meest jahtis sarja võitu

Laupäeva keskpäeval oli ligi tuhande ratturi seas neli meest, kes õnnestumise korral võisid loota üldvõitu: Caspar Austa, Raido Kodanipork, Alges Maasikmets ja Erki Pütsep.

Kui sõitjad olid läbinud Viljandis vaevalt kilomeetri ning jõudnud munakividest laotud Pikale tänavale, tegi Erki Pütsep esimese kiirenduse. Ohtlikul laskumisel ettevõetud spurt oli nii võimas, et üllatas isegi kogenud konkurenti. Kogu sõidu vältel Viljandimaa publikut hea esinemisega rõõmustanud kohalik mees Mihkel Ronimois tunnistas finišis, et pole nii võimast kiirendust varem mägirattal näinudki.

Pütsepa spurdile suutsid samaga vastata veel kolm ratturit ning väike grupp pääses teistel eest. Kummatigi ei tähendanud varajane edu neist kellelegi võitu. Kui ratturid olid jõudnud Loodi lähistel esimest korda metsa alla tehnilisele rajaosale, näitas Eesti ainus mägirattaproff, Itaalia klubi ridadesse kuuluv Martin Loo, et tema on praegu Eesti parim maastikurattur.

Kiiresti püüdis ta esineliku kinni ja jättis selle selja taha. Loole suutis järele minna üksnes valitsev Eesti maastikuratta maratonide meister Allan Oras. Kui metsastel või mägistel rajaosadel sõitis Loo konkurendilt paarisaja meetriga eest ära, siis kruusateedel jõudis Oras talle taas järele.

Teistega suurenes vahe pidevalt. Jälitajate seas oli kõige aktiivsem Erki Pütsep. Kui 20. kilomeetril juhtis ta gruppi, kus olid veel Caspar Austa, Jaan Kirsipuu ja Tauri Selder, siis poolel võistlusmaal oli Pütsepa tagant kadunud Selder ning 45. kilomeetril ka Kirsipuu.

Elion Estonian Cup sarja kollast liidrisärki kandev Austa teadis, et Pütsepast on saanud tema suurim üldvõidu konkurent ning ehkki näoilme järgi otsustades oli tal kohati väga valus tolle tempot hoida, sai ta sellega ometi hakkama.

Parim kohalik sõitis ühtlases tempos

Erki Pütsepa grupist poole minuti kaugusel sõitis Mulgi rattamaratoni parim kohalik mees Mihkel Ronimois. Pika tänava laskumisel, kui eesotsas järsult kiirendati, oli tema veidi tagapool. Suure-Jaanist pärit Ronimois hoidis kogu sõidu ühtlast tempot ja kinnitas finišis, et tundis ennast maratoni vältel väga hästi.

Lõpu eel, kui kaks esimest ratturit olid teistel juba püüdmatult eest läinud, hakkas esimestel kilomeetril kiirustanud meestel raske. Pidevalt kuue-seitsmelises pundis sõitnud Ronimois hakkas eespool olijaid kätte saama. Kümme kilomeetrit enne lõppu neelas see grupp alla ka Pütsepa ja Austa. «Sel hetkel sõitsin kolmandal kohal,» meenutas ta.

Finišisse jõudis esimesena Martin Loo. Temal oli see tänavu Eestis teine maastikurattamaraton ning ühtlasi teine võit. Allan Oras üritas küll konkurendi spurdile vastata, kuid õnnetuseks tuli tema jalg klipist välja ning otsustaval hetkel jäi veerand pedaaliringi vajutamata. «Kriitilisel hetkel on see suur kaotus,» nentis Oras.

Ainsa eestlasena Itaalias mägiratturina profileiba teeniv Loo tunnistas, et võistleb tavaliselt märksa keerulisematel ja füüsiliselt raskematel radadel kui Mulgi rattamaratoni oma. Sellegipoolest pidas ta ka Viljandimaa trassi põnevaks. «Siin leidus metsalõike, mis olid üsna tehnilised, ja märg rada tegi sõidu huvitavaks,» kiitis ta Viljandimaa võistlust.

Kolmanda koha heitluses oli esimene otsustav koht neli kilomeetrit enne lõppu, kui Viljandi terviseraja rasketel tõusudel lagunes suur grupp. Finišis näitas Jaan Kirsipuu, et on endiselt väga kiire sprinter, ning edestas Erki Pütseppa. Caspar Austa lõpetas seitsmendana ja see tähendas talle sarja üldvõitu.

Mihkel Ronimois sai kokkuvõttes üheksanda koha ning oli sellega väga rahul. «Kodurajal oli hea pingutada. Publik ergutas palju,» kiitis ta kaasaelanuid.

Mulgi rattamaratonil oli stardiprotokollis üle 1700 ratturi. Lõpetanuid oli ligi 1500. 60 kilomeetri pikkuse põhisõidu lõpetas 819 võistlejat. Poolmaratonil finišeeris 370 osalejat ning lastesõitudel oli 238 osalenut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles