Eesti uudised

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riik loob kevadeks teadusagentuuri

Vastavalt teadus- ja arendustegevuse korralduse seaduse muudatustele käivitab haridus- ja teadusministeerium järgmise aasta 1. märtsil Eesti teadusagentuuri, mille peaülesanne on teadlaste ja teadusasutuste uurimistoetuste taotluste hindamine ning rahastamine.

Teadusagentuuri asutamiseks luuakse projektirühm, millele valis juhi kevadel ministri kokku kutsutud komisjon.

Haridus- ja teadusminister akadeemik Jaak Aaviksoo rääkis, et uus teadus- ja arendustegevuse korralduse seadus peaks muutma Eesti teaduskorraldust.

«Loodava agentuuri oluline eesmärk on vähendada toetuste eraldamise bürokraatlikkust ja formalismi ning paremini sidustada teadus- ja arendustegevus Eesti sotsiaalmajanduslike prioriteetidega,» sõnas ta.

Teadusagentuur luuakse senisest Eesti teadusfondist ja see viib ellu muudatused teaduse rahastamises, eelkõige vähendab rahastamise killustatust ja parandab teadusasutuste efektiivsust.

Uue ülesandena peab agentuur analüüsima uurimistoetuste mõju ühiskonnas, sealhulgas jälgima teadusliku info ja intellektuaalse omandi kasutuselevõttu.

Haridus- ja teadusministeeriumi eelarvest on käesolevaks aastaks teadus- ja arendustegevuseks planeeritud 138,4 miljonit eurot.

Lasteaia suuruse piirang kaob varsti

Kui vahepealsetel aastatel võisid omavalitsused ehitada vaid väikseid lasteaedu, siis lähiajal plaanib riik sellest nõudest loobuda, kirjutab «Postimees».

«Aastatel 2001—2010 võis projekteerida kuni kuuerühmalisi lasteaedu, aga 12 rühmaga lasteaiad on vähem kulukad,» selgitas sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna peaspetsialist Tiina Paldra.

Rühmade piirarvu kaotamise taga on Paldra sõnul omavalitsuste soov, sest suuremad lasteaiad on majanduslikult otstarbekamad. Kui valitsus kiidab heaks praegu kooskõlastamisel oleva määruse eelnõu, võivad omavalitsused ehitada niisuguse rühmade arvuga lasteaia, kui ise soovivad.

Samas on plaanis vähendada mänguväljaku pindala nõuet. Kui seni oli ette nähtud, et mänguväljaku pindala ühe lapse kohta peab lasteaias olema 7,2 ruutmeetrit ja lastesõimes 7,5 ruutmeetrit, siis nüüd on seda lubatud vähendada viie ruutmeetrini, kui lasteasutuse lähedal on lastele mängimiseks ja jalutamiseks sobiv mets või park.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles