Teod ja karbid harivad

Sakala
, sakala@sakalakirjastus.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tigusid on hea vaadelda, sest nad ei hammusta, ei ole mürgised, ei lenda ega jookse minema.
Tigusid on hea vaadelda, sest nad ei hammusta, ei ole mürgised, ei lenda ega jookse minema. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tartu keskkonnahariduse keskus andis välja uue aktiivõppe abimaterjali, mis õpetab loodust tundma tigude ja karpide maailma kaudu.

Trükis «Teod ja karbid õpetavad» on mõeldud õpetajatele, looduse vahendajatele ja retkejuhtidele loodusõppe mitmekesistamiseks.

Trükises olevad vaatlused, praktilised tööd ja mängud võimaldavad tigude ja karpide maailma kaudu tutvust teha elurikkuse eri tahkudega. Seal on kasutatavate materjalide ja vahendite loetelu ning lisad, mille abil juhendajatel on endil võimalik korraldada praktilisi töid ja mänge.

Trükisele lisaks on koostatud PowerPointi esitlus «Teod ja karbid meie looduses», mis annab nendest liikidest illustreeriva lühiülevaate.

«Tigude ja karpidega on hea katseid ja vaatlusi teha, sest limused ei hammusta, ei ole mürgised, ei lenda ega jookse käest minema,» kõneles trükise autor Annelie Ehlvest. «Seejuures on neil ikkagi kõik elusolenditele iseloomulikud omadused: nad liiguvad, toituvad, hingavad, kasvavad, arenevad, paljunevad ja suhtlevad keskkonnaga. Samuti sobivad nende suhted teiste elusolenditega mudeliks ja näiteks, mis võimaldavad tutvustada eluslooduse toimimist mitme nurga alt.»

Õppematerjali trükiversiooni jagatakse koolidele ja loodushariduskeskustele. Kogumiku eesti- ja ingliskeelset versiooni ning esitlust saab alla laadida ka Tartu keskkonnahariduse keskuse kodulehelt www.teec.ee ja projekti «Ühendades Läänemerd — COBWEB» kodulehelt hyria.fi/cobweb.

«Teod ja karbid õpetavad» on nagu teinegi aktiiv­õppe abimaterjal «Uurime ja avastame» välja antud projektis «Ühendades Läänemerd — COBWEB».

Projekti finantseerivad Kesk-Läänemere Interreg IVA programm 2007—2013 ja sihtasutus Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles