Konkurentsiamet võttis suhkru hinna luubi alla

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Suhkru kallinemine on kahe sissetooja väitel tingitud küll Euroopa Liidus kehtestatud kvootidest, kuid konkurentsiamet on täheldanud, et selle taga võib olla ka importijate kokkulepe, kirjutas «Eesti Päevaleht».

Konkurentsiameti peadirektori Märt Otsa sõnul ei saa veel suhkru kõrge hinna uurimise algatamist kinnitada.

«Jälgime väga täpselt turu olukorda ja oleme tõepoolest täheldanud, et see on probleemne,» lausus ta. «Kahjuks ei saa järgmisi samme ega ka seda, kas oleme midagi algatanud või mitte, kommenteerida. Saan öelda vaid niipalju, et kui leiame uurimise olevat põhjendatud, siis sellega kindlasti ka tegeleme.»

Peamine indikaator on tema sõnul just meedias tõstatatud küsimused, näiteks miks on Soomes suhkru hind peaaegu poole madalam kui siinsetes poodides.

Suhkru hulgimüügiga tegelevad Eestis osaühing Antomin ning Euroopa suuruselt teise suhkrutootja Nordic Sugari esindaja osaühing Montemar.

Antomini müügijuhi Kalle Jaarmani sõnul olekski sügavam uurimine hea, sest siis saaks kõigile selgeks, et mingisugust kartellikokkulepet ettevõtted omavahel sõlminud ei ole.

«Kõigepealt peaks uurijad endale selgeks tegema Euroopa Liidu suhkruseaduse ja 2007. aastal jõustunud tootmiskvoodid, millest näeb ära, et suhkrut peabki kolmandatest riikidest sisse ostma,» rääkis Jaarman «Eesti Päevalehele».

Tema sõnul on euroliidu kvoot juba niimoodi kehtestatud, et suhkrut peab väljastpoolt sisse tooma, sest liidus toodetavast tarbijale ei jätku.

«Euroopa Liit kehtestas ühe sissetoodava tonni suhkru pealt tollimaksuks 410 eurot ja kui lisada veel maailmaturu hind, siis jõuamegi selle hinnani, mis praegu poodides on. Nii et kartelliks võib nimetada hoopis Euroopa Liidu enda suhkrupoliitikat,» lisas Jaarman.

Montemari müügijuht Alo Süvari ei olnud konkurentsiameti hoolika järelevalvega kursis, kuid ütles, et ta ei imestaks, kui uurimist alustatakse. «Arvestades meediamüra, mis suhkru hinna ümber toimub, ei üllata see mind,» ütles ta.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi tarbija- ja konkurentsipoliitika talituse juhataja Thea Palm leidis, et olukorda tasuks kindlasti analüüsida, aga mingisugust lahendust sellele ette määratud olla ei saa.

«Alati võib olla kahtlus, aga vastuse, kas see väärib tõendamist või mitte, annabki konkurentsiamet,» sõnas Palm.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles