Hädasolijate terve nahaga päästmine tõi medalid

Karl-Eduard Salumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandimaa päästja Tarmo Voltein (esiplaanil) sai eile siseministrilt ning päästeameti peadirektorilt elupäästja medali, sest aitas kaks eakat inimest ja nende koera sissevarisenud katusega majast välja. Teda aitas selles päästja Andres Leppenen, kes sai samuti medali. Teda aga eile autasu vastu võtmas ei olnud.
Viljandimaa päästja Tarmo Voltein (esiplaanil) sai eile siseministrilt ning päästeameti peadirektorilt elupäästja medali, sest aitas kaks eakat inimest ja nende koera sissevarisenud katusega majast välja. Teda aitas selles päästja Andres Leppenen, kes sai samuti medali. Teda aga eile autasu vastu võtmas ei olnud. Foto: Peeter Langovits / «Postimees»

Eile said Viljandimaa päästjad Tarmo Voltein ja Andres Leppenen Tallinnas Salme kultuurimajas elupäästja III klassi medali, mis anti neile kahe inimese ja koera sissevarisenud katuse alt väljatoomise eest.

Õnnetus, milles mehed kiirelt ja targalt tegutsedes kolm elu päästsid, juhtus tänavu 4. veebruaril Pärsti vallas Kingu külas. Saja-aastase Vindla talu rehielamu katus kukkus lume raskuse all sisse ning jättis kolm elanikku lõksu. Meeskonnavanem Tarmo Volteinil ning päästeauto juhil Andres Leppenenil õnnestus 83aastane

Eino ja tema tütar Silvia ning toasoojusest lugu pidav koer Bella tervena välja tuua.

Ulatuslik sissekukkumine

Tarmo Voltein ütles eile, et teadis medali andmise esildisest juba varem, aga teade, et žürii tema ja ta meeskonnakaaslase panust autasu väärivaks pidas, tuli meeldiva üllatusena.

«Iga päev selliseid asju välja ei anta,» sõnas Voltein ning lisas, et tunneb tunnustuse üle suurt heameelt.

Veebruarikuus juhtunut meenutades rääkis päästja, et esialgu ei osanud ta hädaabiteatest suurt midagi arvata. «Saime väljakutse, et hoone katus on sisse varisenud ning inimesed võivad seal sees olla,» rääkis Voltein.

Kohale jõudes nägid päästjad, et vana elumaja katus oli tavatult suures ulatuses sisse langenud, ühe seina maha tõmmanud ning elanike väljapääsuteed blokeerinud. Püsis oht, et vahelae konstruktsioonid annavad koormuse all iga hetk järele.

Voltein andis meeskonnavanemana käsu elamu läbipääsmatuks muutunud peasissekäik avada, ise asus ta aga otsima teist võimalust, kuidas hädasolijateni jõuda. Ta leidis verandaukse, võttis appi Leppeneni ning koos kangutasid nad lahti kaks ust. Kui eakad elanikud päästjatele toetudes majast välja said, kutsuti appi ka ülejäänud meeskonnaliikmed, sest paksu lume tõttu oli keeruline liikuda.

Lõuna-Eesti päästekeskuse Viljandimaa päästeosakonna juhataja Jüri Soovik sõnas, et Tarmo Voltein ja Andres Leppenen on igati tublid mehed. Juhataja rääkis, et sissevarisenud katustega on päästjatel tulnud kahel viimasel lumerohkel talvel üsna palju tegemist teha ning sellistel puhkudel on peale vapruse vaja arukust, sest valest kohast läbikäiku avades võib lihtsasti varingu põhjustada.

Tunnustuse saajaid on teisigi

Peale Tarmo Volteini ja Andres Leppeneni autasustasid siseminister Ken-Marti Vaher ja päästeameti peadirektor Kalev Timberg Eesti organiseeritud tuletõrje 92. aastapäeva puhul elupäästja medaliga veel 21 inimest, nende seas nelja tsiviilisikut ja kaht politseinikku. Mõne muu päästeteenistuse tunnustuse pälvis 39 päästetöötajat. Nende hulgas oli kolm Viljandimaa inimest: päästeteenistuse medali pälvisid Alain Tamm ja Anti Penter ning hõberisti sai Arseni Maksimov.

Jüri Soovik tõi viimasena nimetatu eraldi esile. «Arseni Maksimov on olnud päästeteenistuses tööl 1967. aastast ehk 44 aastat,» lausus ta. «See on erakordselt pikk ja aukartust äratav staaž.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles