Kosmos upub prügisse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maa ümber tiirlev kosmoseprügi ja satelliidid kunstiliselt kujutatuna.
Maa ümber tiirlev kosmoseprügi ja satelliidid kunstiliselt kujutatuna. Foto: Internet

Maa ümber tiirlevad kanderakettide ning vanade satelliitide osad ohustavad kosmoseaparaate. Niisuguse hoiatuse sai NASA USA rahvuslikult uurimisnõukogult.

Nõukogu raport pidas väga suureks ohtu, et kosmoseprügi võib hävitada satelliite ja vigastada kosmoselaevu.

Prahipilv koosneb vanade kanderakettide ja satelliitide tükikestest, mis tiirlevad ümber Maa ligemale 28 000kilomeetrise tunnikiirusega. Arvutimudelid näitavad, et orbiidil tiirlevat rämpsu on juba nii palju, et selle osakesed on hakanud omavahel kokku põrkama, tekitades veel rohkem prahti.

2007. aastal purustas Hiina satelliidivastast relva testides vana ilmasatelliidi. Ligi 150 000 kildu, mis on suuremad kui üks sentimeeter, hakkasid orbiidil ringi kihutama.

Kaks aastat hiljem põrkas üks töötav satelliit kokku rivist väljas oleva tehiskaaslasega ning tekitas samuti suure hulga kosmoseprügi.

«Need kaks sündmust suurendasid Maa orbiidil tiirleva prahi hulka kaks korda,» ütles uurimuse juht Donald Kessler.

Tema sõnul on maapinnalt võimalik tuvastada umbes 22 000 tüki liikumist, kuid ka väiksemad osakesed võivad kosmoseaparaate kõvasti kahjustada.

Isegi rahvusvaheline kosmosejaam peab aeg-ajalt prahi eest kõrvale põikama. Juunis oli see pihtasaamisele nii lähedal, et meeskond valmistus Maale evakueeruma.

Donald Kessleri sõnul on olukord muutunud kriitiliseks, sest prahitükid põrkavad alatasa kokku ja purunevad kildudeks, mis hakkavad omakorda tohutu kiirusega tiirlema.

Raport ei andnud täpseid juhiseid, kuidas oleks võimalik kosmoseprügist vabaneda, vaid viitas Pentagoni mõttekoja pakutud lahendustele. Kosmoseturvalisuse eksperdid soovitasid kasutada harpuuni või vihmavarju laadi mehhanisme. Need suunaksid prügi Maa atmosfääri, kus see ära põleb.

Veel saaks prahi suunata kõrgemale orbiidile, mida kosmoseaparaadid ei kasuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles