Keskpanga sõelale jäi kaks juhikandidaati

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Sutt (vasakul) ja Ardo Hansson võivad rõõmustada, sest nemad pääsesid nelja seast järgmisse vooru.
Andres Sutt (vasakul) ja Ardo Hansson võivad rõõmustada, sest nemad pääsesid nelja seast järgmisse vooru. Foto: «Postimees» / www.worldbank.org

Eesti Panga nõukogu valis eile keskpanga järgmise presidendi viimasesse valimisvooru Ardo Hanssoni ja Andres Suti. Nõukogu jätkab valimist 11. oktoobri istungil.

Nõukogu otsustas küsida Hanssonilt ja Sutilt kirjalikku teksti, et teada saada nende teese Eesti Panga rolli ja ülesannete kohta, teatas keskpanga pressiteenistus.

Ardo Hanssoni ja Andres Suti kõrval olid keskpanga juhiks soovinud saada veel praegune rahandusminister Jürgen Ligi ning advokaadibüroo Sorainen jurist Andres Tupits.

Esimeses hääletusvoorus sai Ardo Hansson kolm häält, Andres Sutt kaks, Jürgen Ligi kaks ja Andres Tupits ühe nõukogu liikme hääle. Teises hääletusvoorus pälvis Hansson neli ning Sutt ja Ligi said kumbki kaks toetushäält.

Kahe hääletusvooru järel toimus hääletuse vahevoor, et otsustada, kas viimasesse valimisvooru pääseb Hanssoni kõrval edasi Sutt või Ligi. Vahevooru võitis viie häälega Sutt. Ligi poolt hääletas kolm nõukogu liiget.

Eesti Panga nõukogu esimees Jaan Männik on avaldanud head meelt, et valik tuleb teha tugevate kandidaatide vahel. Otsuse langetamist peaks tema sõnul kergendama asjaolu, et mõlemad on tuntud inimesed.

Männik selgitas, et Eesti Panga nõukogu järgib juristide koostatud protseduuri: et valituks osutuda, peab kandidaat saama kaheksaliikmelises nõukogus vähemalt viis toetushäält. Nõukogu esimehe hääl on sama kaaluga kui liikmete oma.

Eesti Panga president on ühtlasi Euroopa Keskpanga nõukogu liige. Praegune president Andres Lipstok on ametis 2012. aasta 7. juunini. Seaduse järgi on keskpanga presidendi ametiaeg seitse aastat ja see on ühekordne.

Keskpanga ametisse kandideerimist jätkav Ardo Hansson juhib praegu Hiinas Maailmapanga majanduspoliitika osakonda. Alates 1998. aastast Maailmapangas ametis olev Hansson on töötanud ka Ida-Euroopa ja Balkani riikidega.

Ta oli Eesti Panga nõukogu liige aastail 1993—1998, Eesti peaministri majandusnõunik aastail 1992—1995 ja 1997 ning välisministeeriumi nõunik aastail 1991—1992.

Hansson oli ka Eesti krooni rahareformi juhtinud komitee liige ning on töötanud mitme maineka ülikooli juures ja avaldanud majanduspoliitilisi artikleid. Ardo Hanssonil on Harvardi ülikooli majandusdoktori kraad.

Teine kandidaat, Andres Sutt on töötanud alates 2009. aastast Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) Põhja-Balti valijaskonna direktori vanemnõunikuna. Sutt töötas Eesti Pangas aastatel 1992—2009, alates 2001. aastast keskpanga finantsstabiilsuse eest vastutava asepresidendina.  

Ta oli rahareformi ettevalmistava töörühma liige ja kuulus eurole üleminekut ettevalmistavasse asjatundjate komisjoni. Aastail 1999—2001 oli ta IMFis Põhja-Balti valijaskonna direktori nõunik ning on avaldanud majanduspoliitilisi artikleid. Andres Sutt on cum laude lõpetanud Tartu ülikooli rahanduse ja krediidi eriala.

Põhiseaduse järgi nimetab Eesti Panga presidendi keskpanga nõukogu ettepanekul ametisse Eesti president. Ettepaneku tegemiseks on vaja vähemalt viie nõukogu liikme poolthäält.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles