Toasooja hind lööb rekordeid

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: tabel

Konkurentsiameti andmetel on Viljandimaal kõige kallim soojus Vana-Võidus, kus osaühing Avoterm küsib algaval talvel megavatt-tunni eest 92 eurot.

Vana-Võidus on suurim soojatarbija kutsekeskkool, kes tasub selle eest aastas ligi 160 000 eurot. Niisugune kulu paneb koolijuht Tarmo Looduse ohkama. «Ega meil muud üle jää kui ehitada energiasäästlikumaid hooneid,» nentis ta.

Mullu valminud õpilasmajad saavad suure osa vajaminevast energiast maakütte abil. Lähiajal on kavas ehitada koolile täiesti uus õppehoone ning seda kavandades otsitakse võimalusi, kuidas leida kütmiseks võimalikult soodsaid lahendusi.

Abja-Paluoja sooja hind jääb Vana-Võidu omale vaid euro võrra alla.

«Need hinnad on täiesti absurdsed,» kommenteeris Abja vallavanem Peeter Rahnel.

Eelmisest aastast peab Eestis sooja hinna tõusu heaks kiitma kohaliku volikogu asemel konkurentsiamet ning selle aja jooksul on Abja-Paluojal hinda tõstetud kolm korda. Algaval talvel on see 90.92 eurot.

Veel jaanuaris maksis megavatt-tund seal 77.16 eurot.

«Konkurentsiamet on täiesti läbipaistmatu,» kurtis Rahnel.

Ta rääkis, et aasta tagasi oli vald advokaadi abil ametilt hinnatõusu kohta selgust nõudnud. Esmalt saadi vastuseks, et menetlus käib ja pooleli olevat asja ei kommenteerita, ning hiljem, et tegemist on ärisaladusega.

«Nüüd pöördun uuesti ameti poole, et teada saada, millest hinnatõus tuleneb,» lausus Rahnel.

Nii Abja-Paluojal kui Vana-Võidus tegutseva soojafirma Avoterm tootmisjuhi Mati Sarapi selgitust mööda on hinnatõusu põhjus põlevkiviõli kallinemine. Avoterm kütab kõikjal Eestis põlevkiviõliga ning selle hind kerkis eelmise kütteperioodi jooksul kaks korda.

Hinnatõus jätkus ka suvel. Seetõttu küsis Avoterm nii juulis kui augustis konkurentsiametilt luba sügisel hinda tõsta ning ka sai selle.

Esmaspäeva pärastlõunal tuli Mati Sarapile teade, et põlevkiviõli tonn maksab algaval kütteperioodil 18 eurot vähem, kui oli kavandatud. Seega võis Sarap öelda, et maksimaalset lubatud hinda tarbijatelt küsima ei hakata. Kevadel maksis põlevkiviõli tonn üle 400 euro.

Kõige kallim on soojus Eestis Harjumaal Kiilis, kus megavatt-tund maksab 93.49 eurot. Kõige odavam on see Narvas, hinnaga 33 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles