Ilvese näol valisime tulevikku vaatava presidendi

, riigikogu liige, Isamaa ja Res Publica Liit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kabrits
Siim Kabrits Foto: Peeter Langovits / Postimees

ÜLEMÖÖDUNUD ESMASPÄEVAL valis riigikogu Eesti Vabariigi presidendi, seekord esimest korda meie põhiseaduse järgi. See tähendab, et riigikogu oli võimeline täitma põhiseadusest tulenevat kohustust.

Tehtud otsus näitab, et Eesti poliitiline kultuur on hakanud lapsekingadest tasapisi välja kasvama. Tõsiasi, et kolm erakonda valisid ühiselt presidendi, näitab, et tähtsate otsuste puhul võivad opositsioon ja koalitsioon konsensusele jõuda. See on selge märk, et Eesti poliitiline maastik on hakanud stabiliseeruma ja võimalik on maailmavaateliselt erinevate poliitiliste jõudude koostöö.

Olen veendunud, et tegime Toomas Hendrik Ilvest taas presidendiks valides õige otsuse. Mul on hea meel, et sain hääletada südametunnistuse järgi ning usaldada Ilvest presidendiametis jätkama ka järgmisel viiel aastal.

Toomas Hendrik Ilves on senise ametiaja jooksul hästi hakkama saanud. Ta on tõestanud end Eesti riigile väärilise presidendina. Ilvese tegevus on olnud edukas mitmes valdkonnas. Ta on aidanud kaasa kodanikuühiskonna arengule ning soodustanud avameelset arutelu Eesti ees seisvate probleemide ja valikute üle.

Eelkõige oleme näinud tema tugevust rasketel hetkedel: pronksiööl, majanduskriisis ja idarahaskandaali ajal ilmutas president otsustavust ja kindlameelsust. Ta ei ole lasknud end mõjutada igapäevasel poliitkemplemisel, vaid on seisnud Eesti huvide eest pikemas perspektiivis.

Samuti pean oluliseks, et I­lves on mitu korda rõhutanud vajadust tabudeta uurida Eesti lähiminevikku, reformida haldusterritoriaalset korraldust, toetada läbipaistvat majanduskeskkonda ning panustada rahvusliku julgeoleku arendamisse. Kõik nimetatud teemad on Eesti tulevikku silmas pidades väga tähtsad.

TOOMAS HENDRIK ILVESEL algab presidendina teine ametiaeg. See lubab tal olla senisest veelgi otsusekindlam ning pühenduda rohkem kui kunagi varem Eesti asja ajamisele. Riigikogu Mulgimaa toetusrühma esimehena on mul hea meel tõdeda, et president Ilves on avaldanud soovi toetusrühmaga kohtuda, et üheskoos arutada, kuidas ajada ka Mulgi asja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles