Kuidas imenimelised mängud õieti käisid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kalendrisuve on veel natuke järel, mis sest et september kestab. Oleme päikese-, ranna- ja muid mõnusid ohtralt nautinud, sõpradega kohtunud ja niisama aega veetnud.

Ema ja isa ärgitavad õue minema: minge ometi, meie omal ajal suved õues veetsimegi, mängisime ukakat, kartulit ja heeringat ning mida kõike veel... Aga kui uurid, kuidas need imenimelised mängud käisid, jäävad vanemad nõutuks ning lähevad vaat et vaidlema, mismoodi hüüded ja reeglid õieti kõlasidki. Heal juhul tuleb kõik ajapikku meelde, vastasel korral võib tore mängualgatus jääda sinnapaika.

Õnneks on lastele ja vanematele nüüd appi tulnud ütlemata tore raamat, Jaanika Oksa kogutud ja kirjapandud «Õue mängima!», millest leiab lausa 119 mängu juhised ja reeglid. Vahvad tegemised on jaotatud 13 valdkonda: palli-, tagaajamis-, hiilimis-, hüppamis- ja teised mängud, lisaks üht-teist väikelastele ja talvekski, sest ega õues olda ainult suvel.

Kaante vahele on kirja pandud peaaegu kõik vahvad mängud, mida eelmise sajandi — sellest ju praegused vanemad pärinevad — lapsed koos ette võtsid.

Mängude nimed ja reeglid võivad isa ja ema mälestustes varieeruda ning raamatuski on neid kirjeldatud ja nimetatud mitmeti. Üsnagi lihtsa kullimängu (leka, matsu) õpetused võtavad enda alla lausa kaks lehekülge, sest selle alla kuuluvad ka saba- ja keti-, kivi- ja keha-, palli- ja paari-, varju- ja laksu-, ringi- ja koguni hargikull — nimestik pärineks nagu linnuvaatluse raamatust!

Teoses on päris vanu mänge, nagu lõbus laptuu, ja ka uuemaid, näiteks oma eesti nimeta indiaca.

Peale täpsete ja hõlpsasti mõistetavate mängukirjelduste leidub raamatus meeleolukaid illustratsioone (kujundaja Angelika Schneider). Pallimängude juures on väljakujoonised ja skeemid ning ühtlasi vanad fotod, nii et kui parajasti palli mängida ei saa, võib end lõbustada endisaegset spordiriietust ning vanamoodsaid vahendeid uurides.

Endisaja fotode kõrval on kasutatud lõbusaid vanade postkaartide motiive ning mänguasjamuuseumist pärit lelude pilte. Just niisugustega mängisid meie esiemad ja -isad.

Raamatu lõpuossa on koondatud nootidega laulumängud, mis passivad ka siseruumidesse. Meeleoluka ja pildirohke kogumiku lõpetab mäng «Kui sul tuju hea», sest raamatu uurijal läheb meel kahtlemata rõõmsaks.

Iseasi, kas lõpuni üldse jõutakse, sest vahepeal on hoopis õue tormatud mõnd uut (hästi unustatud vana) mängu järele proovima.

RAAMAT
• Jaanika Oks, «Õue mängima!»
• 119 lehekülge
• TAMMERRAAMAT 2011

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles