Hiina tühistas dalai-laama tõttu Eesti ministri visiidi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Minister avaldas arvamust, et vastuaktsioon on ühekordne ning sellega ei kaasne kahe riigi suhetele pikaajalist mõju.
Minister avaldas arvamust, et vastuaktsioon on ühekordne ning sellega ei kaasne kahe riigi suhetele pikaajalist mõju. Foto: Elmo Riig / Sakala

Vastureaktsioonina sellele, et Eesti poliitikud olid kohtunud dalai-laamaga, tühistas Hiina põllumajandusminister Helir-Valdor Seedri septembrikuusse plaanitud visiidi.

Seeder ütles, et tema Hiina-visiit pidi toimuma juba eelmisel aastal ja just Hiina initsiatiivil. Mitmel põhjusel lükkus see edasi ning oleks pidanud aset leidma tänavu 17.—24. septembrini.

Seedri jutu järgi ajastati visiit kuupäevadele, mil Shanghai lähedal Hefeis peetakse Hiina ja Ida-Euroopa toiduainetööstusele ja suurpõllumajandusele keskenduvat konverentsi. Samuti olid kavas Eesti ja Hiina põllumajandusministri kohtumine ning mitme sealse põllumajandusettevõttega tutvumine.

«Visiidi kava oli Hiinaga täpsustatud ja kooskõlastatud,» ütles Seeder. «Täna (eile — toimetus) tuli põllumajandusministeeriumisse teade, milles Hiina põllumajandusministeeriumi välissuhete osakond andis teada, et poliitilisel tasandil kohtumised on tühistatud. See tähendas, et minister pole Hiinasse oodatud.»

Seedri sõnul põhjendati poliitiliste kohtumiste tühistamist augusti keskel Tallinnas toimunud intsidendiga.

Siis käis Eestis Tiibeti usujuht dalai-laama, kes kohtus külaskäigu ajal mitme Eesti riigitegelasega.

Seederi ütlemist mööda ei olnud niisugune vastukaja ootamatu. «Olin arvestanud, et selline reaktsioon võib tulla,» lausus Seeder. Seejuures ütles ta end olevat ainsa Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluva ministri, kes Tiibeti usujuhiga ei kohtunud.

Minister avaldas arvamust, et vastuaktsioon on ühekordne ning sellega ei kaasne kahe riigi suhetele pikaajalist mõju. «Tippametnikud ja ettevõtjad on jätkuvalt Hiinasse oodatud,» kinnitas ta.

Seeder sõnas, et tippametnikud ministrita Hiinasse visiidile ei lähe, küll aga sõidab sinna äridelegatsioon. Põllumajandusministeeriumi välissuhete ja eurokoordinatsiooni osakonna andmetel kuulub äridelegatsiooni neli Eesti põllumajandusettevõtete esindajat.

Nobeli rahupreemia laureaat, Tiibeti usujuht, 14. dalai-laama Tenzin Gyatso käis Eestis visiidil augusti keskel budismi instituudi ja riigikogu Tiibeti toetusgrupi kutsel. Ta kohtus mitteametlikult president Toomas Hendrik Ilvesega, sel ajal peaministri kohuseid täitnud kaitseministri Mart Laari ning mitme teise poliitikuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles