Koolikell kuulutas uut algust

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jakobsoni gümnaasiumi kooliaasta helistasid avatuks vastne abiturient Kadri Raag ja esimese klassi õpilane Ott Org.
Jakobsoni gümnaasiumi kooliaasta helistasid avatuks vastne abiturient Kadri Raag ja esimese klassi õpilane Ott Org. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tänavu erakordselt suure õpilaste arvuga tööle hakanud Jakobsoni koolis andis eile aabitsavande 90 esimese klassi õpilast. Neid kuulas umbes sama palju abituriente, kellest saab arvatavasti selle gümnaasiumi viimane lend.

Esimese klassi poisi ja abituriendineiu ühiselt helistatud koolikella kuulsid siiski vaid esimeste ja viimaste klasside õpilased ning lapsevanemad, sest rohkem publikut poleks kooli aulasse mahtunud.

Kui tavaliselt on Jakobsoni gümnaasiumis õppeaasta avaaktus peetud kõigile korraga koolimaja ees, siis nüüd tuli ilmataadi vihmatuju tõttu plaanid ümber teha.

«Viimase kaheksa aasta jooksul on see teine kord, kui oleme olnud sunnitud end niiviisi kokku tõmbama,» nentis Jakobsoni gümnaasiumi huvijuht Ave Alvre.

Lisaks esimese klassi õpilastele peeti Jakobsoni koolis eile aktus nendele jütsidele, kes on õppeasutuse nimekirja lisatud pärast kevadist Valuoja põhikooli sulgemist.

Täna leiab koolis aset veel kolm aktust eri vanuseastmetele.

Kaare tänaval on filiaal

Algav õppeaasta on Jakobsoni gümnaasiumile eriline, sest koolide ühendamise tagajärjel alustab seal mulluse 800 õpilase asemel õppetööd 1011 last ja noort.

Neist kakssada IV—IX klassi õpilast saab tarkust Viljandi Kaare kooli ruumides, kus möödunud aastal tegutses ka Valuoja põhikool, mis praegu on saanud juba ajalooks. Nüüd hüütakse seda õppeasutuse osa Jakobsoni gümnaasiumi Kaare tänava filiaaliks.

Suureks paisunud kooli Riia maanteel asuvas peahoones istub aga augusti lõpu seisuga koolipinki 811 õpilast, mida on veidi rohkem kui eelmisel õppeaastal. Direktor Eero Järvekülje sõnul on õppurite arv kasvanud, sest peale esimeste klasside laste on õpilasi lisandunud ka varasematesse lendudesse.

«Vanematesse klassidesse on juurde tulnud umbes 20 last,» kõneles Järvekülg. Ta tõdes, et kahjuks ei olnud koolil võimalik kõiki soovijaid vastu võtta.

«Mahume küll kahte koolimajja ära, kuid ruumi üleküllust ei ole,» nentis direktor.

Kirjeldatud olukord kestab järgmise sügiseni, mil Jakobsoni gümnaasium muutub põhikooliks nagu teisedki Viljandi gümnaasiumid. Siis kolivad X—XII klassid Riia maantee koolimajast välja, loodavasse riigigümnaasiumi, tehes ruumi Kaare kooli majja paigutatud õpilastele.

«Füüsilisi õpitingimusi võib Kaare koolis praegu hinnata hindega kolm miinus,» ütles Eero Järvekülg.

Jakobsoni gümnaasiumi filiaali huvijuht Anne Mäll kinnitas, et endise Valuoja kooli pedagoogid ja õpilased on valmis uut õppeaastat alustama, sest selleks on valmistutud juba pikka aega.

«Muidugi on meile kõik väga teistmoodi,» tunnistas ta. «Täna (eile — toimetus) oli meie lastel näiteks esimene aktus Jakobsoni koolis — nad said ringi vaadata ja tunda selle hoone aurat, kuhu aasta pärast üle tulevad.»

Huvijuhile on kõnelustest lastega jäänud mulje, et nood on Valuoja kooli kadumisega kohanenud ja vaatavad tulevikku optimistlikult.

«Võib-olla see nukker nostalgitsev meeleolu ongi rohkem täiskasvanutel. Lastel läheb kõik rõõmsalt edasi ja küllap peame sellest eeskuju võtma,» tõdes ta. «Vaatamegi juba tulevikku ja loodame, et ühel hetkel muutuvad ka meie töötingimused paremaks.»

Jakobsoni gümnaasiumis annab sel õppeaastal tunde 89 õpetajat, neist 16 ainult filiaali klassides.

Kaks ja pool tuhat õppurit

Viljandi haridus- ja kultuuriameti juhataja Tiivi Tiido sõnul asus Viljandi munitsipaalkoolide päevases õppes tänavu tarkust taga ajama umbes 2512 õppurit, kellele lisandub veel paarsada täiskasvanute gümnaasiumi õpilast.

Esimestesse klassidesse läks 221 last, kümnendatesse klassidesse aga 190 gümnaasiuminoort. Mullu olid need arvud 197 ja 206.

«Kindlasti analüüsime, kui palju Viljandi noori on läinud õppima teistesse gümnaasiumidesse, kuid saame seda teha pärast 10. septembrit, kui koolid on oma õpilaste nimekirjad kinnitanud,» lausus Tiido.

Erakoolina tegutsevas Viljandi vabas waldorfkoolis on tänavu õpilasi 36, neist kolm astusid esimesse klassi.

ÕPILASED
Viljandi koolide õpilaste esialgne arv 2011/2012. õppeaastal
• Jakobsoni gümnaasium — 1011
• Viljandi maagümnaasium — 817
• Paalalinna gümnaasium — 615
• Kaare kool — 69
• Täiskasvanute gümnaasium — 200
• Viljandi vaba waldorfkool — 36
Allikad: linnavalitsus, «Sakala»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles