Kalmistu pääseb uputusest

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SAKALA01:   : VILJANDI, EESTI, 02DEC08
Üleujutus. Suurvesi. Sula. Metsakalmistu.
er/ Foto ELMO RIIG/ SAKALA
SAKALA01: : VILJANDI, EESTI, 02DEC08 Üleujutus. Suurvesi. Sula. Metsakalmistu. er/ Foto ELMO RIIG/ SAKALA Foto: Elmo Riig / Sakala

Viimastel aastatel liigvee käes kannatanud Viljandi Metsakalmistul alustati pumpamist ja kaevamist, et hauaplatsid taas kuivaks saada.


Seda, et kalmud suisa upuvad, on juhtunud varemgi. Näiteks tänavu kevadel kurvastas viljandlane Aino Toomsalu, et ei pääsenud paaril nädalal oma mehe kalmule ja kui ka pääsenuks, poleks lilli niikuinii kuhugi panna olnud. Ka nüüd oli see plats üleni vee all.

Kalmistuvaht Janek Eksi ütles, et liigvesi on Metsakalmistut kimbutanud paaril viimasel aastal. Varasemast ajast keegi midagi säärast ei mäleta. «Arvatakse, et äkki on ümberkaudu ehitustööde käigus mõnda veesoont vigastatud,» lausus ta. «See vesi peab ju siia kuskilt tulema, sest ega vihm ja lumi suuda kogu aeg üleujutust tekitada.»

Veel tänavu aprillis ütles Viljandi linnamajandusameti juhataja Priit Vihuri, et on kalmistu tiigi üleujutusest kuulnud, kuid praegu pole linnal plaanis selle vastu midagi ette võtta.  «Liigvesi tuleks juhtida regulaatortruubiga ümber kalmistu alla mädasohu,» arutles Vihuri siis. «Praegu selliseid plaane ei ole. Aga kindlasti ei saa seda probleemi tühiseks nimetada.»
Käesoleva nädala esmaspäeval helistas kalmistuvaht linnavalitsusse ja teatas, et surnuaed kannatab taas üleujutuse käes. Järgmisel päeval tulid ametimehed asja uurima ja veel päev hiljem algaski töö.

Eile oli käsil tiigist liigvee pumpamine ja nõlva all kraavikaevamine. Äravoolutorustik ei lähe siiski ringi, vaid paigaldatakse kalmude vahele kaevatud kraavi.

Priit Vihuri ütles eile, et asi on muutunud piisavalt tõsiseks ja nõnda otsustas linn töö erakorraliselt ehk plaaniväliselt ette võtta. Selleks vaja minev 94 000 krooni tuleb linna reservfondist.

Vihuri sõnul pidanuks kuivendamise varem või hiljem ära tegema ning pärast kalmistuvahi teateid ja olukorraga tutvumist otsustas linnavalitsus asja käsile võtta. «Pääsu sellest polnuks,» nentis ta. Vihuri lisas, et tema teada on see Viljandis esimene kord, kui haudade vahele tuleb torusid panna.

Osaühingu Kintek Tehnika töömehed Aare Ruus ja Kaarel Uus ei osanud eile veel täpselt öelda, mitu päeva võib kaevamine kesta. Nende sõnul on ühest küljest tegu küll tavalise torupanekuga, kuid teisalt on asukoht tavapäratu, sest äravoolutorude tarvis peab kraavi kaevama haudade vahele. Kokku ulatub torustiku pikkus 140 meetrini.

Mehed ei uskunud, et pisikesele kopale võiks kaevamise käigus ette jääda maetute säilmeid. Samuti ei tohiks nende hinnangul välja tulla mõni haljasala või tee alla unustatud haud, sest Metsakalmistu on surnuaedade seas uus, loodud pärast Teist maailmasõda.

Kalmistu ääres asuva tiigi veetase pumbatakse Ruusi ja Uusi andmetel umbes meetri jagu praegusest madalamaks, et rajada sinna äravoolukaev. Seejärel tõuseb vesi taas ligikaudu pool meetrit.

Kui suure koguse pump selle aja jooksul tiigist ära juhib, ei osanud mehed prognoosida. Nad ütlesid, et pump töötab võimsusega 20—30 kantmeetrit vett tunnis. Esimesel päeval oli pump töös 12 tundi, eilegi võis minna sama palju ja nende sõnul jätkub pumpamine ilmselt ka täna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles