Keskpanga juhiks soovib saada neli meest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Panga nõukogu esimees Jaan Männik.
Eesti Panga nõukogu esimees Jaan Männik. Foto: Liis Treimann / Postimees

Eesti Panga teatel kandideerivad selle presidendi ametisse Jürgen Ligi, Ardo Hansson, Andres Sutt ja Andres Tupits.

Eelmisel nädalal nimetas üks keskpanga nõukogu liige, et kandidaatide hulgas on ka peaministri majandusnõunik A­are Järvan.

Eesti Panga nõukogu esimees Jaan Männik tõdes, et Järvani nimi oli üks esimesi, mis selles kontekstis nimetamist leidis, kuid Järvan otsustas siiski kandideerimisest loobuda.

Männiku kinnitust mööda ei ole ühelgi kandidaadil nõukogu iga liikme esimest eelistust arvestades koos ametisse saamiseks vajalikku viit toetushäält.

Eesti Panga nõukogu hakkab uue presidendi valimist arutama uue nädala teisipäeval. Kas keskpanga president õnnestub valida samal päeval, sõltub nõukogu liikmete seisukohast.

Männik avaldas heameelt, et valik tuleb teha tugevate kandidaatide vahel. Otsuse langetamist peaks tema sõnul kergendama asjaolu, et kandidaadid on olnud juba ammu teada ja on tuntud inimesed.

Männik selgitas, et valikut tehes järgib Eesti Panga nõukogu juristide koostatud protseduuri. Et valituks osutuda, peab kandidaat saama kaheksaliikmelises nõukogus vähemalt viis toetushäält. Nõukogu esimehe hääl on sama kaaluga kui liikmete oma.

Männik nimetas enda ülesandeks tagada nõukogu esimehena, et üks kandidaat koguks vajalikud toetushääled. Selles rollis ei saa ta oma eelistust välja öelda, vaid peab kindlaks tegema kandidaadi, kes on saanud suurima toetuse.

Eesti Panga president on ühtlasi Euroopa Keskpanga nõukogu liige. Praegune president Andres Lipstok on ametis 2012. aasta 7. juunini. Seaduse järgi on keskpanga presidendi ametiaeg seitse aastat ja see on ühekordne.

Eesti Panga nõukogu leppis mais kokku, et selle liikmed saadavad kandidaatide elulookirjeldused teistele liikmetele tutvumiseks. Nõukogus kaalumiseks saavad nõukogu liikmed kandidaadi üles seada alles istungi ajal.

Eesti Pank selgitas presidendi ametisse nimetamise protseduuri. Esmalt otsustab nõukogu, kellele teha kandideerimisettepanek.

Kandidaat läbib kaitsepolitsei julgeolekukontrolli, misjärel nõukogu tutvub selle käigus kogutud andmetega ning teeb Eesti presidendile ettepaneku nimetada kandidaat keskpanga presidendi ametisse. Eesti Panga presidendi nimetab ametisse Eesti president.

KES ON KES?

Eesti Panga presidendi kandidaadid töötavad tunnustatud ametikohtadel.

• Ardo Hansson juhib Hiinas Maailmapanga majanduspoliitika osakonna tööd.

• Jürgen Ligi on Eesti rahandusminister.

• Andres Sutt töötab Rahvusvahelise Valuutafondi Põhja-Balti valijaskonna direktori vanemnõunikuna.

• Andres Tupits on advokaadibüroo Sorainen jurist.

Allikas: BNS

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles