Ernst Idla liikumissüsteem ootab huvilisi festivalile

, gerly.lehtmets@sakalakirjastus.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu kogunesid Idla liikumissüsteemi huvilised Lahmusele suvepäevi pidama ning harjutati ka Eesti litsenseeritud õpetajate Tiina Aasmanni, Kai Randrüüdi ja Katrin Reinupi käe all.
Tänavu kogunesid Idla liikumissüsteemi huvilised Lahmusele suvepäevi pidama ning harjutati ka Eesti litsenseeritud õpetajate Tiina Aasmanni, Kai Randrüüdi ja Katrin Reinupi käe all. Foto: Kristiine Ilves

Ernst Idla 110. sünniaastapäeva puhul korraldab Idla selts mitmel pool Eestis liikumispäevi, mis tipnevad novembri algul konverentsiga.

Idla Eesti seltsi liikme Anu Johani sõnul tahetakse üritustega tutvustada Eesti mehe Ernst Idla loodud liikumissüsteemi.

Idla, kelle sünnikodu oli Suure-Jaani vallas Oisu mõisas, põgenes 1944. aastal sõja eest Rootsi ja tema liikumissüsteem jäi siinmail aastakümneteks keelatuks. Samal ajal sai see aga Rootsi võimlemise nime all maailmakuulsaks.

Suure-Jaani tuleb õpetajaid ka Rootsist

Ettevõtmisega «Idla päev 2011» üritab selts luua Eestis Ernst Idla liikumisfestivali traditsiooni. Esimest korda korraldati Idla päev 2008. aastal Tallinnas ning tänavu tähistatakse sellega süsteemi looja 110. sünniaastapäeva.

«Ta sündis 1901. aastal Oisu mõisas, mistõttu tõime ka liikumisfestivali tema sünnikoha lähedale Suure-Jaani gümnaasiumi,» põhjendas Anu Johani.

Novembris peetavale festivalile on lisaks Eesti harrastajatele oodata esinema Idla võimlejaid ja õpetajaid Rootsist, kes esinevad loengutega ja annavad praktilist õpetust.

Korraldajate kirjeldust mööda leiavad enne suurt päeva aset väiksemad liikumispäevad. Septembris on need Viljandis, Tartus, Tallinnas, Kuressaares ja Jõgeval. Korraldajad tõid välja, et järgnevatel sügiskuudel on võimalik oma liikumisgruppidega seal õpetatavaid harjutusseeriaid proovida ning festivalil nendega juba esineda.

Anu Johani jutu järgi on õppepäevad mõeldud kõikidele juhendajatele, õpetajatele ja treeneritele, kes tegelevad mingi spordiala, kehalise kasvatuse, tantsu või mõne muu liikumisharrastusega.

«Harjutusseeriad sobivad inimestele alates kolmandast eluaastast, kusjuures meestele on eraldi harjutused. See liikumine on paslik ka vanemale koos lapsega, märkamatult saavad koormuse mõlemad,» rääkis Johani, kelle kinnitusel on oodatud needki huvilised, kellel oma rühma või gruppi juhendada ei ole.

Viljandimaal saab regulaarselt harjutada

Nii Anu Johani kui Viljandi Paalalinna gümnaasiumis Idla võimlemist õpetanud Kat­rin Reinupi sõnul saab Ernst Idla väljatöötatud süsteemi rakendada väga laialt.

«See sobib ka sportlastele ja tantsijatele soojenduseks ning treenimiseks, sest Idla süsteem arendab viit oskust: jõudu, kiirust, vastupidavust, rütmi ja koordinatsiooni,» rääkis Johani.

Idla Eesti seltsi liikmete jutu järgi on Ernst Idla õpetus mõjutanud kogu Eesti rahvatantsumaailma ja võimlemissüsteemi. Nimelt oli Idla enne Rootsi põgenemist Eesti võimlemispidude üldjuht ja lavastaja ning tänapäeval tuntud ja armastatud tantsupeod said alguse just tema juhendatud kahest võimlemispeost.

Viljandimaal ja Elvas on võimalik Idla liikumist ka väljaspool festivali ja õppepäevi regulaarselt harjutada. Seda üritatakse juurutada ka Tallinnas. Lisaks on ala armastajad pannud aluse ühistele suvepäevadele ja koolitustele.

IDLA PÄEV

Septembris tulevad Idla liikumissüsteemi õppepäevad ja novembris peetakse festival.

• Õppepäev on Viljandis Paalalinna gümnaasiumi võimlas 3. septembril kell 10.

• «Idla päev 2011» leiab aset 5. ja 6. novembril Suure-Jaani gümnaasiumis, kusjuures esimene on liikumis- ja teine seminaripäev.

• Üritustel tutvustatakse liikumissüsteemi, vaadatakse dokumentaalfilmi Ernst Idlast, võimeldakse kohalike ja Rootsi treenerite juhendamisel ning jagatakse harjutusseeriate kirjeldusi ja saatemuusikaplaate.

Allikas: www.idlaselts.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles