Uunikum hakkab reht peksma

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana tehnika geenius Heino Prost on paljude teiste masinate hulgas korda teinud ka ligi sada aastat tagasi tehasest välja lastud Deeringu, mis on uue kodu leidnud Olustveres.
Vana tehnika geenius Heino Prost on paljude teiste masinate hulgas korda teinud ka ligi sada aastat tagasi tehasest välja lastud Deeringu, mis on uue kodu leidnud Olustveres. Foto: Elmo Riig / Sakala

Olustvere teenindus- ja maamajanduskooli hobusetalli õues asuvas masinakuuris askeldas läinud nädala lõpul Eesti kuulsaim vanade põllutöömasinate taastaja Heino Prost. Ta oli kohale toonud 1919. aastal tehasest välja lastud Deeringu.

Selle oli Heino Prosti kätte juba mitukümmend aastat tagasi viinud praegune Kõo vallavanem Tarmo Riisk, kui langes ära võimalus rajada Kõosse põllumajandustehnika muuseum.

Nüüd lõpuks on Chicagos toodetud tõeline uunikum töökorras ja ilmselt vanim töötav traktor Eestis. Mõni detail on Heino Prosti sõnul siiski häbematult uus, lausa 1936. aastast, sest originaale polnud enam kusagilt võtta. Mööda teed see traktor sõita ei saa, sest raudrattad lõhuksid igasuguse teekatte lootusetult ära.

Küll aga kõlbab töökorras vana Deering rehepeksumasinat käima tõmbama ja just see plaan Olustvere rahval tänavusügiseste künnivõistluste ajal on.

Sealsamas traktori juures seisis ka rehepeksumasin, mis vajab Heino Prosti jutu järgi päris palju putitamist, enne kui tööle hakkab.

«Pean direktorile ütlema, et ta tooks mõne minu töökorras rehepeksumasina kohale. Mul neid väga palju ei ole, nii kolmekümne ringis,» rääkis masinamees huumoriga.

Korraliku rehepeksumasina kohaletoomiseks Heino Prosti vanade põllutöömasinate muuseumist Tõraveres direktor Arnold Pastakul aega on, sest künnivõistlused on Olustveres 23. ja 24. septembril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles