Kolm Viljandimaa inimest hindavad presidendi seni tehtud tööd ja vaatavad tema järgmisse ametiaega

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Aktsiaseltsi Viljandi Metall juht Jaak Sulg, mil määral on ettevõtjale oluline, kes on Eesti president? Kas teie toetasite Toomas Hendrik Ilvese tagasivalimist?

Igale inimesele on tähtis, kes on on tema riigi pea. Oluline on, kuidas tunnustatakse teda välismaal ning millised on tema siseriiklikud tegevused ja väljaütlemised. Presidendi kõnedes olevate väljaütlemiste ja signaalide üle peaksid arutlema kõik riigi kodanikud.

Meie ettevõtte esindajat on mitu korda kutsutud presidendiga kaasa riigivisiidile, mis võiks aidata meie firma uuele turule. Seni pole me kutset vastu võtnud, sest meil on väljakujunenud turg.

Senise ametiaja jooksul on Ilves ettevõtjaid ka nuhelnud. See juhtus enne majanduslanguse algust. Tema sõnad riivasid hinge, sest majanduslangus ei sõltunud meie ettevõtjatest, vaid ülemaailmsest finantsturgude kukkumisest. Languse ajal kannatasid nii töövõtjad kui tööandjad.

Toetan Toomas Hendrik Ilvese tagasivalimist. See on tema teine ametiaeg ning rohkem ta kandideerida ei saa. Usun, et see muudab presidendi agressiivsemaks ja aktiivsemaks. Seni oli ta üsna vaoshoitud, nüüd tuleb tõenäoliselt julgem periood.

Viljandimaa omavalitsuse liidu esimees, Paistu vallavanem Ene Saar, kas Toomas Hendrik Ilves on Viljandimaa seisukohast võttes olnud hea president? Milliseid muutusi ootate teisest ametiajast?

Toomas Hendrik Ilves on tutvustanud Eestit maailmas kui tõsiselt võetavat demokraatlikku riiki. Tema suured välispoliitilised kogemused on meie riigile igal juhul kasulikud. President on olnud nähtav. Ametisoleku ajal on ta oma kõnedes sõnastanud Eesti valupunktid. Iseasi on see, kas parteid ja inimesed on neile piisavalt tähelepanu pööranud.

Meie presidendi kõige võimsam relv on sõna, seega jääb loota, et sellel oleks valitsejate silmis jõudu. Kuigi president valiti riigikogus võimulolevate erakondade kandidaadina, on tähtis, et ta oleks oma ütlemistes erakonnaülene, Eestit tasakaalustav.  Toomas Hendrik Ilves on oma valimiseelses programmis esile toonud suurepärase mõtte: Eesti on vaja teha suuremaks ja kaalukamaks nii maailmas kui rahva südames. Loodetavasti suudab taasvalitud president oma sõnaga kaasa aidata sellele, et hindaksime siin riigis senisest enam inimesi. Kui inimene tunneb, et teda ei hinnata või tema elu pole elamisväärne, ei õnnestu Eestit rahva südames suuremaks muuta.

Inimesest hoolimine ei saa sõltuda majanduse tsüklilisusest. Hoolivust on vaja näidata just rasketel aegadel. Loodan, et president aitab muuta valdavaks arusaama: igaüks on väärtuslik. Soovin talle Viljandimaa omavalitsuste poolt jõudu ja oskust kasutada oma sõna eestluse hoidmiseks.

Abja vallavolikogu esimees Villu Võsa, mida tähendab Abja vallale, et president elab ja töötab suuresti teil? Kas see toob kasu või tähendab lisatööd?

Mis võiks Abja vallal olla selle vastu, et president elab just siin. Meie loodame temalt oma tegevusele ja vallale toetust, olgu see kas või moraalne. Laias plaanis pole see, et president elab Abja vallas, meie elus midagi muutnud. Siiski teatakse tänu temale Abja valda ja Ärma talu Eestis varasemast palju rohkem.

Mingit lisakohustust presidendi siin viibimine vallale ei pane. Püüame iga elaniku eest võrdselt hoolt kanda. Kui teame, et president võtab vastu külalisi ja väljas on suur lumesadu, tuleb meil Ärma talu juures sagedamini lund lükata, aga sedasama üritame teha ka kõigi teiste talude juures. Kui inimesel on vaja liikuma pääseda, proovime teda alati aidata, olenemata sellest, mis ametit ta peab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles