«Lotte ja kuukivi saladus» tuleb Männimäele

, filmisõber
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uut Lotte-filmi saab Männimäe salongkinos näha alates 4. septembrist kahe nädala jooksul.
Uut Lotte-filmi saab Männimäe salongkinos näha alates 4. septembrist kahe nädala jooksul. Foto: © Eesti Joonisfilm

Eesti Joonisfilm ja Läti Rija Films said kooliaasta alguseks valmis kolmanda Lotte animafilmi, mis viib meid koos Lotte ja Klausiga saladuslike kuukivide otsingutele.

Kolmel kuukivil tekivad täiskuu ajal võluomadused: üks muutub soojaks, teine kiirgab energiat ja paneb taimed ülikiiresti kasvama ning kolmas helendab tugevasti. Lotte ja Klaus ei ole muidugi ainsad kivihuvilised ja seetõttu pole pingest ning seiklustest puudu.

Mängu tulevad ka uued tegelased, kuujänes Tik, tantsuõpetajast koer Fredi, unimütsist koer Ville ja spordifännist lehm Benita, samuti vihmatilku kollektsioneeriv siga Voldemar.

«Lotte ja kuukivi saladuse» stsenaariumi autorid on Janno Põldma, Heiki Ernits ja Andrus Kivirähk.

Lottele on hääle andnud Evelin Võigemast (Pang) ja Klausile Margus Tabor. Teistes osades on Mait Malmsten, Tõnu Oja, Priit Võigemast, Tõnu Kark, Lembit Ulfsak, Tiit Sukk, Merle Palmiste ja Anu Lamp. Multifilmi helilooja on Sven Grünberg. Filmi eelarve oli 2,9 miljonit eurot.

Ajasin juttu stsenaristi ja režissööri Heiki Ernitsaga, et saada aimu, kuidas filmi tehti.

Mitu inimest ja palju töötunde kulub ühe täispika animafilmi valmimiseks?

Stuudios tegutseb umbes 30 inimest, kuid mõnel perioodil võtame lisatööjõudu. Film valmis Läti filmistuudio Rija Films ja meie koostööna. Seal oli ametis umbes sama palju inimesi. Aega kulus neli aastat

Milline on teie töö kõige meeldivam osa ja missugune osa multifilmi valmimise protsessis tundub igavaim?

Filmi tegemine on kogu aeg huvitav ja pingeline — igavat osa polegi. Enamik tööd on joonistamine ja seda saab teha ainult süvenedes.

Mulle sobib töötada ühel ajal erinevate asjadega. Tihtipeale ei tee ma ühte asja lõpuni, vaid käsil on korraga mitu. Ühe panen korraks kõrvale ja hiljem teen edasi.

Milline osa oli tehniliselt kõige keerulisem? Miks?

Midagi väga iseäralikku siin ei ole, kõik tehnikad on juba läbi proovitud. Kõige keerulisem on ehk viia kokku arvutis tehtud liikuvaid animatsioone, näiteks merelaineid, ja joonistatud tegelasi. Meil on iga töö peale oskaja inimene, kes teeb valmis ka keerulised asjad.

Kas filmi valmimise käigus muutus midagi? Muutsite näiteks viimasel hetkel süžeed või hakkas mingi stseen tervikus kuidagi teisiti mängima, kui algselt plaanitud?

Animafilmi tegemine on nii aeglane, et selliseid ootamatusi ei juhtu. Kui tahad midagi muuta, tähendab see umbes kuu pikkust lisatööd, nii et igasuguste ootamatuste vastu kaitseme ennast põhjaliku eeltööga.

Kõigepealt valmib niinimetatud must film. See koosneb piltidest, mis veel ei liigu, vaid annavad stseeni edasi paari iseloomuliku pildiga. Sinna juurde pannakse varem sisseloetud näitlejatekst ja võimaluse korral ka muusika. Alles seejärel saab ette valmistada stseene, mida animaator hakkab joonistama. Neid vahetatakse «mustast filmist» välja järk-järgult liikuva pildi vastu ja kui miski ei meeldi, saab seda veel muuta.

Kas võime Lotte triloogiale järge oodata?

Oodata võib kõike, aga lubada ei saa me praegu midagi.

Mõttes on olnud teha teleseriaal.

Kui edaspidi võimalus tekib, oleme valmis Lotte teemat jätkama.

Ehk on teil on mõni soov(itus) väikestele vaatajatele või emadele ja isadele?

Ei oska muud öelda, kui et oma silm on kuningas. Võite oma lapse rahulikult usaldada meie filmi hoolde, sest seal ei ole vägivalda ega muud «äkilist».

Usun, et pärast seda pole laps ärritatud ja higine, vaid rahulik ning õnnelik. Lotte pärast ei pea kogu aeg muretsema, vaid temale võib alati kindel olla.

AEG
«Lotte ja kuukivi saladus» linastub Männimäe salongkinos 4.—18 septembrini.
• Filmi saab vaadata on esmaspäevast reedeni kell 18 ning pühapäeval kell 16 ja 18.
• Lastefilmi pikkus on tund ja 16 minutit. See on eesti keeles, venekeelsete subtiitritega.
Allikas: salongkino

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles