Kõo turg pakub koduseid aiasaadusi ja käsitööd

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõo väiksel turul käib melu nagu muiste: müüja Armina Valk (vasakul) jälgib, mida on Ann Zemskova müügiks toonud ja söökla perenaine Reet Kross aitab kaupa kasti paigutada.
Kõo väiksel turul käib melu nagu muiste: müüja Armina Valk (vasakul) jälgib, mida on Ann Zemskova müügiks toonud ja söökla perenaine Reet Kross aitab kaupa kasti paigutada. Foto: Peeter Kümmel

Suvekuudel on Kõos käinud vilgas kauplemine — kohalikud inimesed on asutanud väikese taluturu, kus saab osta ja müüa talukaupa ning käsitööd.

Alates juuli keskpaigast on Kõos Reta Tare söökla ees igal kolmapäeval ja reedel võimalik osta kohalikku talukaupa. Mõte käidi välja vallavolikogus ning aktiivsed naised võtsid kätte ja tegid idee teoks.

Letile jõuab kraam, mis parasjagu koduaedades ja põldudel valmis on saanud: marjad, puu- ja juurviljad ning muu selline. Enda kasvatatu toovad turule kohalikud aia- ja talupidajad. Ettevõtmise juures on vahendajana ametis söökla perenaine Reet Kross ja kaupa müüb Armina Valk.

Reet Krossi sõnul on turule lisaks aia- ja põllusaadustele oodatud ka käsitöö. Peamine, et kaup oleks ikka korralik ja kodumaine, rõivakraam ja värviline kribu-krabu pole teretulnud. Valiku rikastamiseks on Kross turule isegi kraami toonud. Tema kanade munad on väga menukad ja kaovad letilt kiiresti. Reedel aga ootasid ostjaid tema aia punapõsksed paradiisiõunad.

Saab ka tellida

«Meil saab kaupa ka ette tellida, võime toojatele edasi öelda, et näiteks selleks päevaks küsiti tomatit ja kurki,» rääkis Reet Kross. «Vast läheb kauplemine aktiivsemaks sügisel, kui saak on koristatud,» ennustas naine ja lubas, et turuga jätkatakse seni, kuni huvilisi jagub.

Müüja Armina Valk on rahul, et rahvas on turu hästi omaks võtnud ja käib seal hoolega. «Ostjad on peamiselt kohalikud, aga on ka möödasõitjaid, kes tulevad uudistama. Perenaised kiidavad ettevõtmist väga. Paljud enam aiamaad ei hari ja neil on hea võtta siit tomatit-kurki, siis poest pakk hapukoort ja ongi olemas salat, mida perele pakkuda,» jutustas Valk.

Kuigi hoidised on turule igati teretulnud, ei ole neid Armina Valgu sõnul veel müügiks pakutud. Seevastu oli letil ühe perenaise toodud mesi. Reedel oli pakkuda kuue inimese kaupa.

Müüjatöö ei ole Armina Valgule võõras ja ta tunneb sellest rõõmu, sest talle meeldib inimestega suhelda. Tema sõnul väikses maakohas tegevust jagub.

«Kolmapäeviti on mul memmede tantsurühma Labajalg proov. Käisime «TeateTantsus» ka ära, väga ilus oli! Meie kaheksa paari tantsisid Mõisakülas Läti piiri ääres, läbisime ühe kilomeetri ja 600 meetrit,» jutustas ta. «Mis siin nelja seina vahel ikka istuda ja hallitada, onju! Üks 70aastane vanamutt peab ennast liigutama ka.»

Kohalikud kiidavad

Kohalik elanik Ann Zemskova vinnas jalgratta pealt maha mitu suurt kotti, millest piilusid välja kurgid, punased ja kollased tomatid ning pirakad «Valged klaarid».

«Lugesin vallalehest, et meil on siin selline turg. Polegi varem midagi siia müüa toonud ja nüüd otsustasin seda teha,» sõnas ta. «Minu meelest on väga hea, et inimestel on siin võimalik aiasaadusi osta ja müüa,» kiitis naine ja ruttas kaupluse juurde kalaautot o­otama.

Viljar Mets ostis kaasa kotitäie tomatit ja kurki ning äsja toodud õunu. Noormees oli kohalikul turul esimest korda, sest elab Soomes ja satub koju harva. «Siin on kaup odavam kui poes ja see on ikka Eesti toode, mitte ei tea kust kohale veetud. Eelistan süüa värsket kraami ja ühtlasi toetan kohalikke tootjaid,» ütles ta.

HINNAD

Reedel Kõo taluturu letil olnud kaubad kilohindadega

• «Valge klaar» 20 senti

• Paradiisiõun 40 senti

• Punapeet 50 senti

• Värske kurk 60 senti

• Tomat 1 euro

• Porgand 50 senti

• Kartul 40 senti

• Kaalikas 50 senti

• Hapukurk 2.50 eurot

• Mesi 2.50 eurot (0,55kilogrammine purk)

Allikas: «Sakala»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles