Viiratsi panustab lastesse

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsepõlve on ikka vahva meenutada. Seda teab väga hästi Viiratsi vallavolikogu esimees Kaupo Kase, kes alustas 29 aastat tagasi sellest lasteaiast oma kooliteed. Nüüd hakkavad samas majas käima tema lapsed.
Lapsepõlve on ikka vahva meenutada. Seda teab väga hästi Viiratsi vallavolikogu esimees Kaupo Kase, kes alustas 29 aastat tagasi sellest lasteaiast oma kooliteed. Nüüd hakkavad samas majas käima tema lapsed. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viiratsi lasteaia Rüblik äsja valminud juurdeehitis leevendab vallas mõneks ajaks lasteaiakohtade puudust.

Kuigi juurdeehitis avati ametlikult eile, on mudilased uutes ruumides elanud juba ligi paar nädalat. Praegu on Rübliku nimekirjas 99 last, kes käivad viies rühmas.

Mured murtud

Eelmine juurdeehitis valmis lasteaial neli aastat tagasi, kuid see ei lahendanud ruumikitsikuse muret.

«Tänu uuele juurdeehitisele sai sõimerühm lasteaia juurde tagasi kolida, vahepeal olid selle ruumid rahvamajas,» rääkis lasteaia direktor Eda Lauer. «Meile lisandus ka terve rühmatäis lapsi, kuid isegi nüüd ei ole sõimerühmas kõigile soovijaile kohta.»

Lauer kinnitas, et uutes ruumides on tingimused paranenud nii lastele kui töötajatele.
«Kuigi sõime saamisega võib tõesti raskusi olla, on piirkonna lasteaiakohtade mure nüüd lahendatud,» ütles Viiratsi vallavanem Sulev Kannimäe. «Meie alla käivad ka Vana-Võidu lasteaed ning Kalmetu

koos Uusnaga, kus on samuti kõik rühmad täis.»

«Mul on hea meel, et Viiratsi vallas mõistetakse laste olulisust,» lausus avamisel põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder. «Vald on viimastel aastatel väga jõuliselt nii lasteaedu kui koole arendanud.

Tähelepanuväärne on see, et Viiratsi vallas on koolimineku puhul maakonna kõige suuremad ranitsatoetused. Valla juhid väärivad tunnustust.»

Lapsi on juurde tulnud

Viiratsi vallavolikogu esimehe Kaupo Kase lapsed hakkavad samuti Viiratsi lasteaias käima ja tema on sellega rahul.

«Usun küll, et põnnid on uutes ruumides rõõmsad,» rääkis Kase. «Iga tuba, mis on tänapäevaselt korda tehtud, annab võimalusi juurde. Osa rühmi oli rahvamajas ning seal olid ruumid ajale jalgu jäänud.»
Kase meenutas, et võrreldes ajaga, kui tema 29 aasta eest samast lasteaiast lahkus, on areng olnud märgatav.

«Lasteaed on suurem ja lapsi on juurde tulnud,» tõdes Kase. «Aegu ei saa muidugi võrrelda, aga loodan, et kolme­kümne aasta pärast on siin lapsed alles ja neid on rohkemgi.»

Ennustada on keeruline

Aasta algul avas Viiratsi vald Kalmetu kooli juures lasteaiarühma, kus käib 15 kahe- kuni seitsmeaastast last. Tegemist on Uusna lasteaia Tõruke Kalmetu rühmaga, kus mängu-, söömis- ja magamispaigad on koos.

Sulev Kannimäe nentis, et lasteaialapsi vallas jagub ning kõik lasteaiakohad on samuti täis, kuid koolis hakatakse tihti käima väljaspool valda ehk siis põhiliselt Viljandis. Näiteks oodati Kalmetu kooli 2004. aastal vallas sündinud laste põhjal tehtud prognoosi järgi 16 last, kuid seal hakkavad nendest käima vaid pooled.

«Laste sündimuse järgi on praegusel ajal väga raske prognoose teha,» möönis vallavanem. «Need ei pea lihtsalt vett, sest inimesed liiguvad niivõrd palju ja ettearvamatult.»

Rübliku juurdeehitist hakati rajama möödunud aasta sügisel ning see läks koos sisustusega maksma 400 000 eurot. Lasteaiale lisandus sellega 432 ruutmeetrit. Ehitaja oli Paide MEK ja rahaliselt toetas ettevõtmist Ettevõtluse Arendamise sihtasutus.

Viiratsi lasteaia põhihoone ehitati 1959. aastal, teine juurdeehitis valmis 1967. ja kolmas 2007. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles