Viljandimaa keskerakondlased pole uue esimehe osas üksmeelel

Karl-Eduard Salumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osa Viljandimaa keskerakondlaste toetusavaldus Jüri Ratasele on tekitanud kahe leeri vahel vastasseisu.
Osa Viljandimaa keskerakondlaste toetusavaldus Jüri Ratasele on tekitanud kahe leeri vahel vastasseisu. Foto: Fotomontaaž

Ehkki juulis esitas Keskerakonna Viljandimaa piirkond erakonna esimehe kandidaadiks Edgar Savisaare, avaldas osa kohalikke keskerakondlasi augusti algul ühises kirjas toetust Jüri Ratasele.

Delfi vahendusel meediasse jõudnud siselisti kirjas seisab, et Jüri Ratase kandidatuurile toetuse avaldajad soovivad vabaneda pidulikust paigalmarsist ja eneseimetlemisest ning areneda üheskoos tugevaks, Eesti inimeste huve järgivaks erakonnaks.

Piirkonna esimees hukka ei mõista

Keskerakonna Viljandimaa piirkonna esimees Helmut Hallemaa kinnitas, et 8. juulil peetud juhatuse koosolekul arutati lisaks Edgar Savisaarele mitut võimalikku kandidaati. Nende seas oli tema sõnul ka Jüri Ratas, kelle kandidatuur polnud tol hetkel veel väljagi kuulutatud. Praeguse esimehe kõrvale teiste erakondlaste ülesseadmiseni siiski ei jõutud.

Jüri Ratase toetamist ta aga hukka ei mõista.

«Juhatuse seisukohast on hea, kui erakonna esimehe valimistel on mitu kandidaati,» lausus ta ning tõi paralleeli presidendivalimistega, kus Keskerakond pakkus Toomas Hendrik Ilvese kõrvale välja Indrek Tarandi.

Isiklik eelistus erakonna esimehe osas on Hallemaal küll olemas, kuid oma positsiooni tõttu ei pidanud ta õigeks seda meedias avalikult välja öelda.

Peasekretär avaldas kõva kriitikat

Keskerakonna peasekretärilt Priit Toobalilt on siselisti saadetud kiri aga saanud kõva kriitikat. Toobal, kes on ühtlasi erakonna Viljandimaa piirkonna aseesimees, avaldas arvamust, et pöördumise taga olev parteisisene intrigaan on Karl Õmblus.

«Allakirjutanud on ära lollitatud Karl Õmbluse poolt, kes on juba aastaid püüdnud erakonnas edutult karjääri teha. Intrigeerimise ja valede valikutega on Õmblus ise oma kehvas lennuvõimes süüdi ning küllap just seepärast kogu maailma peale kuri. Eks ta looda, et Savisaare väljavahetamine võimaldab talle uusi võimalusi,» vahendas Keskerakonna koduleht Toobali seisukohta. Tema kriitikat pälvisid ka teised pöördumisele allakirjutanud.

«Allakirjutanute hulgas on ka terve rida neid, kes erakonna igapäevatöösse sugugi oma panust ei viitsi anda, seega ei maksa nende avaldust väga tõsiselt võtta. Ma ei muretse absoluutselt ning olen kindel, et Viljandimaa keskerakondlased toetavad Savisaart,» leidis ta.

Ratase toetajad ootavad muutusi

«Need on naeruväärsed,» ütles Karl Õmblus üleeile tema suunas tehtud süüdistusi kommenteerides. Õmbluse kinnitusel on ta erakonna elus viimastel aastatel osalenud distantseeritult ja rohkem oma rida ajanud.

Küsimusele, millised muutused Jüri Ratase valituks osutudes Keskerakonnas toimuda võiksid, vastas Õmblus, et lühidalt öeldes võiks uue esimehe valimine tuua positiivseid muutusi erakonna ajaga kaasas käimise osas. Praegu tunduvat Keskerakond talle paigale tardunud olevat. Ta lisas, et kuigi viga ei pruugi olla erakonna praeguses esimehes, tundub viimase aja sündmuste põhjal, et seni käidud tee pole õige.

Õmbluse hinnangul vajab Keskerakond muudatusi rohkem tegevjuhatuses kui ideoloogias. «Erakonna esimehe mõju peaks avalduma demokraatlike protsesside kaudu,» leidis ta.

Ratast toetav Viljandi abilinnapea Rein Triisa ütles, et väga raske on öelda, milliseid muutusi täpselt Ratase valituks osutumine võiks kaasa tuua. Triisa tõi välja, et Edgar Savisaare esimehe kohalt väljavahetamine oleks eeldus, et Keskerakond saaks edaspidi teiste erakondadega koostööd teha, ning see tõhustaks partei sihtide elluviimist.

Triisa ei karda, et erakond Ratase valimisega kindla vaatega juhi kaotaks ning teiste erakondade poliitikutega sarnaneva esimehe saaks.

«Nii palju kui mina temaga kohtunud olen, on ta jätnud isikupärase ja kaine mõtteviisiga inimese mulje,» rääkis ta. Triisa lisas, et tõenäoliselt Ratase etteotsa valimisega erakonna eesmärgid eriti ei muutuks.

«Midagi ilmselt siiski muutuks,» arvas abilinnapea, kuid ei soovinud spekuleerida, mis täpsemalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles