Helgi Kaldma: Osnabrück kutsub oksjonile

Marko Suurmägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helgi Kaldma
Helgi Kaldma Foto: Elmo Riig / Sakala

Sain ükspäev kutse sõita 23. ja 24. jaanuariks Saksamaale Prantsuse piiri lähedal asuvas Osnabrückis korraldatavatele rahvusvahelistele mustakirju karja päevadele, mille olulisim osa on oksjon. Päev varem oli saabunud selle holsteini tõulava ajakiri väga heade pullide järglaste fotode ja andmete ning üksikasjaliku ülevaatega pulliliinide tõuomadustest.


Viibisin bussitäie Viljandimaa põllumajandusjuhtidega Osnabrücki meie mõistes hiiglaslikus tõulavas paarkümmend aastat tagasi, kusjuures seletusi jagasid teadlased. Sõit sai teoks tänu sõprussuhetele Minden-Lübbec­ke maakonnaga.

Meie käigu ajal oli juba ilmne, et kolhoosid ja sovhoosid lähevad laiali, ning oli vaja kiigata maailma, et eeskuju otsida ja tulevikule mõelda. Kangastuski tuleviku talumajandus: nägime paarisaja aasta vanuseid piimakarjatalusid, igaühes vabapidamisel kuni poolsada head holsteini tõugu lehma, kelle söötmine ja toodangu arvestus oli arvutipõhine.

Tähtsaim, mille toona kaasa tõime, oli maailmapilt. Lisaks said põllumehed Osna­brücki annetusena anumatäie heade pullide spermat.

Oluline on nimetada, et Osnabrücki tõuraamat on nüüdseks saja-aastane.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles