Segakoor esineb koolikaaslaste ees

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dirigent Karin Taukar
Dirigent Karin Taukar Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Laupäeval tähistab Tarvastu gümnaasium 165 aasta möödumist koolihariduse andmise algusest ning see pidulik sündmus on andnud tõuke segakoori asutamiseks.


25-liikmeline koor ühendab kooli vilistlasi, õpetajaid ja lapsevanemaid. Leidub neidki, kes on korraga mitmes rollis.

Dirigent Karin Taukar, kes on olnud Tarvastu kooliga seotud 15 aastat, rääkis, et koori loomise mõtte olid välja pakkunud õpetajad, keda inspireeris «Laululahingu» saade. Lauljaid tuli nii kuulutuse kui isikliku kutse peale.

Kuigi vaid mõni laulja on varem muusikaga tegelnud, hindas mitme koori eesotsas olnud Taukar segakoori võimekust heaks. «Kogemuste puudumist kompenseerib nende suur entusiasm,» ütles ta.

Hoolimata sellest, et proove on tehtud vähe, saab koor esimese lavakogemuse just Tarvastu ja Mustla kooli aastapäeva aktusel.

«Eeskava koosneb kolmest eriilmelisest osast: koor esineb nii akadeemilises kui estraadlikus võtmes,» rääkis Tarvastu gümnaasiumi direktor Mai Talu.

Dirigendi sõnul meeldib lauljatele kergem laad, kus oma osa on liikumisseadel. Aktuse kavast on nende lemmik kolme kooliteemalise laulu popurrii.

Et Tarvastu koor ei põe paljusid segakoore kimbutavat meeslauljate põuda, sündis selle kõrvale noormeeste kvartett, milles laulab ka kaks õpilast. «Kvartett on meil nagu väike Noorkuu,» iseloomustas Talu ansamblit, mis samuti aktusel rahva ette astub.

Direktori jutu järgi hakkasid vilistlased kooli aastapäeva vastu huvi tundma varakult.

«Juba aasta aega tagasi hakati küsima, kunas ja kuidas,» lausus Mai Talu naerdes ning lisas, et traditsiooniliselt on kooli kokkutulek detsembri esimesel laupäeval. Vanimad üritusel osalemiseks nime kirja pannud vilistlased on ligi kaheksakümneaastased prouad ja härrad Mustla algkooli lendudest.

«Me ei pea mitte Tarvastu gümnaasiumi, vaid siin kandis koolihariduse andmise aastapäeva,» rõhutas Talu. Gümnaasiumi eelkäijate hulka kuulub mitu kooli ning aja jooksul on muutunud ka praeguse õppeasutuse nimi.

Pika ajaloo vältel välja kujunenud tavadele lisaks jagub sel aastapäeval ka uuendusi. «Erinevalt eelmistest kordadest peame akustikat arvestades aktuse rahvamajas, kus meie esinejad saavad näidata oma parimat taset,» sõnas direktor.

Et juba 15 aastat on gümnaasiumis tegutsenud Viljandi muusikakooli filiaalist välja kasvanud muusika- ja kunstikool, on üks programmi osa selle õpilaste kanda.

Uuendustena mainis Talu veel õhtusel koosviibimisel avatavat vabalava ja seda, et tänavu andis kool tavapärase almanahhi asemel välja hoopis õpilastööde kalendri. Kooli ajalugu ja tänapäev leidsid kajastamist aastapäevaks valminud meenekaartidel ning kooli ajalehe eriväljaandes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles