Mässajate eest peitu pugenud Liibüa liider ähvardab endiselt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Liibüa pealinnas Tripolis käis eilegi äge tulevahetus. Väidetavalt tulistati nii väikerelvadest kui õhutõrjesuurtükkidest, mida kasutavad konflikti mõlemad pooled.

Teadmata kohas redutav Liibüa liider Muammar Gaddafi saatis eile avalikkusele sõnumi, milles lubas sõdida võidu või märtrisurmani. Ühtlasi kutsus ta kõiki pealinna elanikke ja kogu riigi ustavaid hõimuliikmeid tulema Tripolisse, et vabastada pealinn saatanatest ja reeturitest, kes on selle vallutanud.

Ülestõusnud vallutasid teisipäeval Tripolis Gaddafi kindluselaadse Bab al-Aziziya ametiresidentsi, kuid liidrit eest ei leidnud. Mässajad tungisid kahe miljoni elanikuga pealinna esmaspäeval ning see tähendas sõja pöördepunkti. Eilseks oli nende kontrolli all väidetavalt 80 protsenti linnast.

Kohalikus telekanalis Al-Ouroba esinenud G­addafi kõlas küll tavalisest vähem sõjakana, kuid kinnitas, et võitleb agressiooni vastu kogu jõust kas võidu või surmani.

Gaddafi-meelne telekanal oli varem edastanud Liibüa liidri väite, et Bab al-Aziziyast lahkumine oli taktikaline samm pärast N­ATO õhurünnakuid, mis tegid suure osa kompleksist maatasa.

Mässajate sissetung Bab al-Aziziyasse tähendab sisuliselt 42 aastat väldanud režiimi lõppu, aga ülestõusnud ei saa end võitjaks kuulutada, kuni Gaddafi ja tema mõjuvõimsad pojad viibivad vabaduses ja lahingud mitmel pool alles käivad.

Ka Gaddafi pressiesindaja Moussa Ibrahim tõotas telefoniusutluses, et nad naasevad ja võtavad Tripoli tagasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles