Repliik: Üks pilet perele

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Tea Raidsalu
Tea Raidsalu Foto: Elmo Riig / Sakala

Paljud asutused pakuvad soodsamaid perepääsmeid. Ettevõtete vastutulelikkus oleks igati kiiduväärne, kui perekonna mõistet poleks surutud rangetesse raamidesse. Näiteks kehtib soodustus enamasti üksnes siis, kui lapsi — enamasti kooliealisi — on kaks. Pere, kus sirgub kolm või enam mudilast, väljapakutud mudelisse enam ei mahu.

Väga kindlad piirid on seadnud Ahhaa-keskus, kus sooduspileti õigus on vanematel (isa ja/või ema) või vanavanematel ning kõigil pere alaealistel lastel. Komistuskivi on see, et perepääsme ostmiseks peavad täiskasvanud olema ühest põlvkonnast — see tähendab, et vanaema, ema ja lapsed ei saa keskusesse ühe sooduspiletiga.

Põlvkondade eristamine tundub kummaline. Kas täiskasvanuikka jõudnud õed ja vennad, kes soovivad viia teadust avastama oma pisikese õe või venna, ei moodusta siis peret? Harv pole seegi, et emal ja isal on suur vanusevahe.

Peresidemeid lahterdades üritatakse ilmselt välistada sõpruskonnad, kes soovivad osta soodsamaid pääsmeid, kuid ärgu unustatagu, et kaks naist või meest koos lastega ei pruugi olla üksnes sõbrad, vaid võivadki kuuluda ühte perekonda.

Tagasi üles