Lasteaia suletud mänguplatsile õhtutundidel hullama ei pääse

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mängupesa uus mänguväljak pakub lastele palju rõõmu ja tegevust. Paraku on plats õhtuti ümbruskonna suurtes majades elavatele lastele suletud ja päevalgi pääsevad nad atraktsioonidele vaid siis, kui lasteaia lapsed on toas.
Mängupesa uus mänguväljak pakub lastele palju rõõmu ja tegevust. Paraku on plats õhtuti ümbruskonna suurtes majades elavatele lastele suletud ja päevalgi pääsevad nad atraktsioonidele vaid siis, kui lasteaia lapsed on toas. Foto: Elmo Riig / Sakala

Männimäe Selveri vastas asuva Mängupesa lasteaia ees valmis uus mänguväljak, kuhu lapsi lubatakse üksnes siis, kui lasteaed töötab, ning õhtul, kui väravad lukustatakse, saavad nad väljakut vaid eemalt kaeda.

Eurotoetuste ja linna pisikese toega valminud, ligi 32 000 eurot maksma läinud mänguväljak sai valmis eelmisel nädalal.

Platsil on küll märksa vähem atraktsioone kui näiteks Viljandi järve randa rajatud väljakul, kuid tegemist on ikkagi Männimäe elurajooni kõige suurema mänguväljakuga. Seal saab ronida ning uuendatud on ka asfalteeritud ringi, kus lapsed võivad rattaga sõita.

Õhtul lukku

Paraku saavad ümberkaudsetes majades elavad lapsed õhtuti mänguväljakut imetleda vaid läbi puitaia, sest kell 19 pannakse lasteaia väravad lukku ja lapsi enam sinna mängima ei lubata.

Mängupesa juhataja Sirje Kõuhkna rääkis, et varem on väravaid ka avatuna hoitud, kuid see lõppes sellega, et lasteaia territooriumil käisid noorukid lõhkumas ja lagastamas. «Majahoidja nägi kurja vaeva, et õhtul ja öösel tekitatud laga ära koristada,» nentis Kõuhkna.

Juhataja selgitusel on läheduses elavaid lapsi, kes küll lasteaias ei käi, praegu lubatud uuele mänguväljakule sel ajal, kui see asutus on avatud. «Ent kui oma lapsed õue mängima lähevad, peavad võõrad sealt lahkuma,» lisas Sirje Kõuhkna.

Lasteaia töötajate ja hoolekogu ühine seisukoht on aastaid olnud, et lasteaia territoorium peab olema suletud. Lisaks lõhkumise ja lagastamise võimalusele tuleb lasteaial arvestada ka sellega, et kui keegi peaks end väljakul vigastama, langeb vastutus territooriumi valdajale.

«Kasvatame lastes mõistmist, et kui värav on suletud, ei tohi sellele alale siseneda,» ütles Kõuhkna.

Linn otsib raha

Viljandi abilinnapea Ardo Agasilla sõnul pole linnajuhid maha matnud mõtet rajada igasse elurajooni üks uus avalik mänguväljak. Plaani järgi ei tuleks need aga nii uhked kui randa rajatud plats. «Ehk neljandik sellest, mis on rannas,» pakkus abilinnapea.

Millal idee tegelikkuseks saab, ei osanud Agasild öelda, sest kõik sõltub rahast. «Töö selle nimel käib ja raha otsitakse,» kinnitas ta. Agasilla selgitusel sai Mängupesa euroliidu toetusraha tingimusel, et plats rajatakse lasteaia territooriumile, mitte avalikku ruumi.

Küll aga pidas Agasild mõistlikuks, et uus mänguväljak võiks olla lastele avatud, kui lapsevanem on platsi kõrval ning jälgib, et järeltulija endale seal viga ei tee. Öösiti peaks väljak tema arvates olema suletud nende noorukite pärast, kes sinna suitsetama, õlut jooma ja lõhkuma sooviksid trügida.

Kõuhkna jutu järgi on lasteaial just selliste noorukite tõttu kavas riputada väravale sildid, mis keelavad alale siseneda, ning plaanis on ka pöörduda politsei poole palvega, et patrullid pimedal ajal lasteaia väljakule tähelepanu pööraksid.

Agasilla sõnul on täna linnavalitsuses Viljandi lasteaedade direktorite nõupidamine, kus arutatakse ka mänguväljakute kasutamist. Praegu hoiavad kõik linna lasteaiad õhtusel ja öisel ajal oma väravaid lukus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles